Uutiset

Videotarkistusten pilottikausi pakettiin – tarkistuksia jatketaan myös tulevaisuudessa

F-liigassa pilotoitiin miesten sarjassa kaudella 2022-23 videotarkistukset. Kokosimme tähän ensimmäisen kauden palautteet ja datan.

Menneen kauden pilottihanke oli kokonaisuutena päällisin puolin onnistunut. Se käy ilmi sekä datasta että kauden jälkeen suoritetusta palautekyselystä, johon vastasivat pelaajat, valmentajat, erotuomarit ja joukkueiden taustahenkilöt.

Tämän myötä videotarkistukset jatkuvat: kaudella 2023-24 miesten sarjassa ja syksystä 2024 alkaen myös naisten sarjassa.
– Luonnollisesti, kun tällainen kokeilu tuotiin varsin nopeallakin aikataululla käytäntöön, oli varmasti kaikilla osapuolilla pieni jännitys yllä sen suhteen, että kuinka jouhevasti nämä tarkistukset menevät ja törmätäänkö joihinkin ennalta arvaamattomiin ongelmiin. Kun tarkastellaan asiaa kokonaisuutena, niin varsin vähän niitä ongelmia ilmeni, kun ensin kaikki osapuolet tottuivat tarkistuksia toteuttamaan. Jo kauden aikana eri suunnista tullut palaute oli pääsääntöisesti positiivista ja pilottikokeiluun oltiin yleisellä tasolla tyytyväisiä, Salibandyliiton erotuomaripäällikkö Janne Koskinen ynnää.

– Ensimmäinen kausi toi myös paljon oppia. Kun järjestelmä otettiin maalikameroineen käyttöön syksystä, ehti matkalle mahtua myös kompastuskiviä. Tämän myötä videotarkistusprotokollaa on hiottu jo kauden aikana oikeaan suuntaan, Koskinen kertoo.
– Sen myötä, kun järjestelmää totuttiin käyttämään, tarkistusten keskimääräinen ajallinen kesto lyheni. Pariin otteeseen kauden aikana tiettyjä protokollaan liittyviä toimintamalleja ja tulkintoja tarkennettiin erotuomareille ja joukkueille koskien lähinnä maalin syntymisen tarkistamista ja siihen liittyvää joukkueen tarkistuspyyntöä. Näin ollen tarkistukset sujuivat kauden tärkeimmässä vaiheessa eli pudotuspeleissä jo varsin hyvällä rutiinilla. Toki kauden aikana nousi esille myös kehityskohteita, joihin paneudutaan tarkemmin tässä kesän aikana. Käsittelyyn nostetaan ainakin pelirangaistuksen tarkistamisen yhteydessä ilmenevät muut mahdolliset rangaistukset.

Kauden jälkeen tehty palaute videotarkistuksista oli yksimielinen: kaikki vastaajat näkivät tärkeäksi, että tarkistuksia jatketaan myös jatkossa.
– F-liigan sarjapalaverissa kävimme avointa keskustelua asiasta. Näen videotarkistukset todella tärkeänä kokonaisuutena ja tähän mielipiteeseen yhtyvät myös F-liigan joukkueet, pääsarjapäällikkö Joni Toivola naulaa.
– Videotarkistukseen liittyviä asioita kehitetään ja katsotaan jo tulevaisuuteen: esimerkiksi, missä vaiheessa videotarkistukset ovat käytössä myös naisten sarjassa. Vielä tulevalle kaudelle ei naisten sarjaan videotarkistuksia tule, mutta uskon että esimerkiksi kaudella 2024-25 se on mahdollista, Toivola arvioi.
– Palautetta olemme keränneet kauden aikana ja heti kauden jälkeen eli sen suhteen kokonaisnäkemys on selkeä, ja sen pohjalta edetään ensi kauteen. Otamme varmasti steppejä eteenpäin ensi kaudella, ja kokonaisuus on pilottikautta vieläkin parempi.

Yhteenveto videotarkistuksista ensimmäiseltä kaudelta:

Tarkistusten lukumäärä: 154
Tarkistettiin maalia: 78 kertaa
Tuomarin kentällä tekemä päätös muuttui: 20 kertaa
Joukkue haastoi: 16 kertaa
Haaston pohjalta päätös muuttui: 6 kertaa
Tarkistettiin pelirangaistusta: 76 kertaa
Pelirangaistus tuomittiin: 12 kertaa
Tarkistusten keston keskiarvo: 2minuuttia 30 sekuntia

Kuvat: Juha Käenmäki