Uutiset

Esitys: F-liigan miesten sarjassa pelataan 33 ottelua – kauden läpivientiin pieniä muutoksia

F-liigan miesten ja naisten sarjojen joukkueet kokoontuivat käymään läpi ajankohtaisia asioita. Pöydällä oli muun muassa miesten sarjan ottelumäärä kaudelle 2024-25.

Alkuperäisissä palavereissa käytiin sekä miesten että naisten sarjan joukkueiden kanssa läpi tuoreen kausikyselyn tuloksia sekä ajankohtaisia aiheita kuten tulevia F-liiga Draftia, F-Gaalaa sekä Suomen Cupin kehittämistä.

Miesten sarjassa eniten keskustelua herätti nykyinen runkosarjan ottelumäärä. Tällä hetkellä miesten sarjassa jokainen joukkue pelaa yhteensä 33 runkosarjaottelua – palaverin tavoitteena oli käydä seurojen kanssa läpi, onko tähän tarve tehdä muutoksia jo kaudelle 2024-25.

Jokainen joukkue oli pohtinut etukäteen kolmesta vaihtoehdosta: ensimmäisessä vaihtoehdossa jatkettaisiin kolminkertaisen sarjan ja 33 ottelun voimin, toisessa vaihtoehdossa pelattaisiin puolestaan kaksinkertainen sarja, jonka jälkeen vuorossa on jako ylempään ja alempaan jatkosarjaan. Tämä toisi pelejä joukkueille runkosarjassa yhteensä 27 kappaletta. Kolmas vaihtoehto oli kaksinkertaisen runkosarjan lisäksi jakaa kauden aikana joukkueet kolmeen neljän joukkueen alueelliseen lohkoon. Tällöin runkosarjan aikana pelejä olisi tullut yhteensä 28 kappaletta.

Keskustelu aiheesta oli vilkasta – jokainen vaihtoehto sai tasaisesti ääniä seurojen suunnasta. Tämän myötä asiaa puitiin vielä miesten sarjan johtoryhmän kokouksessa. Tässä palaverissa tehtiin varsinainen esitys, mitä käytiin läpi vielä seurojen kanssa kanssa järjestetyssä ylimääräisessä palaverissa maanantaina.

– Kausikyselyn toteuttamisesta ja sen antamasta informaatiosta on ollut koko F-liigan kehittämisen kannalta merkittävä hyöty. Siitä virinnyttä keskustelua ei välttämättä olisi syntynyt ilman kyselyä ja siitä kiitos aktiivisille seurojen edustajille. Runkosarjan ottelumäärä on oleellinen asia seurojen taloudelliselle kehitykselle, sekä toiminnan kehittämiselle. Ilman hyvin voivia liigaseuroja, on F-liigan haastava kasvaa. Johtoryhmä päätyi esittämään jatkamista 33 runkosarjan ottelulla, sillä nykyisellä järjestelmällä pelataan vasta toista kautta peräkkäin, eikä vaihtoehdoissa ollut kaikkia tyydyttävää urheilullista ratkaisua. Tämän kaltaiseen tärkeään prosessiin on jatkossa kiinnitettävä entistä enemmän huomiota ja keskustelu sarjan kehittämisestä varmasti jatkuu, F-liigan toimitusjohtaja Kimmo Nurminen avaa.

– Olen erittäin kiitollinen hyvästä keskustelusta seurojen kanssa. Kausikyselyiden johtopäätöksenä halusimme saada vuorovaikutusta ja näkökantoja ottelumääriin liittyen. Sen voi todeta, että mielipiteet vaihtelivat joukkueiden välillä ja yhtenäistä kantaa ei suoranaisesti voida todeta eli helppo asia tämä ei missään nimessä ole päättää, Salibandyliiton pääsarjapäälikkö Joni Toivola kommentoi ja jatkaa:

– Joukkueilla oli kausikyselyn ja keskusteluiden pohjalta kantoja 33 ottelun jatkon suhteen, mutta myös sarjan ottelumäärän vähentämisen osalta. Osa joukkueista, jotka ovat olleet ottelumäärän vähentämisen puolesta ovat myös olleet sillä kannalla, että jos jatketaan samalla ottelumäärällä, on ensi arvoisen tärkeää keskittyä otteluohjelman laatimiseen ja ottelurytmitykseen.

33 ottelun läpivientiin runkosarjassa toivottiin kauden pitkittämistä sekä esimerkiksi Kouvola Lakritsi Suomen Cupin muuttamista vapaaehtoiseksi.

– Otteluohjelman kehityksestä tulemme ottamaan kiinni. Kauden pituuteen ja varsinkin runkosarjan aloitukseen tulemme tarttumaan, kuten myös arkipelien vähentämiseen, maanantaikierroksiin ja esimerkiksi kv. viikonloppuihin. Suomen Cupin vapaaehtoisuus on myös yksi asia mikä voi vaikuttaa yksittäisten joukkueiden kauden kokonaisottelumääriin, Toivola kiteyttää.

Nykyinen malli on vasta esitys. Lopullisen päätöksen tulevien kauden sarjajärjestelmästä tekee Salibandyliiton hallitus.