Uutiset

Happeen Markus Siproselle yhden ottelun pelikielto

Pääsarjojen kurinpitodelegaatio on määrännyt Happeen Markus Siproselle yhden ottelun pelikiellon laidassa tapahtuneesta kontaktista Nico Saloon lauantain puolivälierässä Classic–Happee. Sen sijaan Siprosen Saloon keskellä kenttää kohdistama toinen kontakti ei johtanut jälkikäteiseen lisärangaistukseen.

Molemmat tapaukset tulivat vireille Classicin ilmoituksilla rikkomuksista.

Kurinpitodelegaatio tiivistää ensimmäisen päätöksen perustelut seuraavasti:

Tilanne tapahtuu Happeen vaihtoaition edustalla. Classicin Salo kuljettaa palloa laitaa pitkin ja toimittaa sen kohti Happeen maalia. Hetki tämän jälkeen Happeen Sipronen saapuu tilanteeseen takaviistosta ja taklaa tässä kohtaa jo pallosta luopunutta Saloa olkavarteen. Salo kaatuu kontaktin voimasta ja liukuu päin laitaa. Myös Sipronen itse kaatuu taklauksensa voimasta. Tilanteesta ei tuomita ottelussa rangaistusta.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että kontakti kohdistuu tilanteessa pallottomaan pelaajaan. Salon katse seuraa juuri eteenpäin toimittamaansa palloa eikä hänen voida olettaa odottavan kyseistä kontaktia. Kurinpitodelegaatio toteaa myös, että Siprosella ei ole kyseisessä tilanteessa minkäänlaista yritystä pelata palloa. Ankaroittavia seikkoja tässä tilanteessa on myös ensisijaisesti kontaktin kovuus sekä myös kontaktin tapahtuminen laidan läheisyydessä.

Kurinpitodelegaatio perustaa tämän tapauksen päätöksensä pääsarjojen voimassa oleviin fyysisen pelin linjauksiin ja erityisesti materiaalin case 6 tapaukseen. Linkki kyseiseen materiaaliin.
Päätöksen tukena kurinpitodelegaatio käyttää myös toisen voimassa olevan materiaalin videota numero 2 (linkki materiaaliin) sekä vertaa tapausta samaan aikaan käsittelyssä olevaan tapaukseen 50/2023–2024.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että Siprosen kontakti on tilanteeseen nähden täysin tarpeeton ja myös lajiin kuulumaton teko. Siprosen olisi pitänyt tilanteessa paremmin huomioida kanssapelaajan turvallisuus ja pelata tilanne toisin. Nyt nähdyn kaltainen odottamaton kontakti kovassa juoksuvauhdissa olevaan pelaajaan aiheuttaa myös potentiaalisen loukkaantumisriskin. Kurinpitodelegaatio katsoo, että Sipronen syyllistyy tilanteessa sellaiseen pääsarjamääräysten 53 §:n kohdassa 3 määriteltyyn vaaralliseen ja väkivaltaiseen pelaamiseen, josta on mahdollista määrätä rangaistus.

Kurinpitodelegaatio määrää tilanteesta Happeen Siproselle yhden ottelun pelikiellon.

Toisen päätöksen osalta perustelut kuuluvat näin:

Tilanne tapahtuu Happeen puolustusalueen keskustassa. Classicin Salo nostaa hyökkäystä ylöspäin syöttäen pallon eteenpäin jo ennen keskiviivaa. Syöttönsä jälkeen Salo jatkaa juoksuaan kohti hyökkäyspäätyä katse syöttönsä jatkotilanteessa. Happeen Sipronen juoksee tässä kohtaa Saloa kovemmalla vauhdilla tilanteeseen ja tönäisee Salon selästä/vasemmasta kyljestä kentän pintaan. Sipronen jatkaa tämän jälkeen juoksuaan kohti oman maalin edustaa. Salo kaatuu maahan ja myös loukkaa itseään tilanteessa. Tilanteesta tuomitaan ottelussa 2 minuutin jäähy estämisestä.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että kontakti kohdistuu tilanteessa pallottomaan pelaajaan. Siprosella on tilanteessa täysin esteetön näkyvyys Saloon. Salon ei voida tilanteessa osaavan odottaa kyseistä kontaktia, koska hän on tilanteessa palloton pelaaja ja kontakti osuu häntä selkäpuolelle.

Kurinpitodelegaatio perustaa tämän tapauksen päätöksensä pääsarjojen voimassa oleviin fyysisen pelin linjauksiin ja erityisesti materiaalin videoon numero 2. Linkki kyseiseen materiaaliin..

Päätöksen tukena kurinpitodelegaatio käyttää myös toisen voimassa olevan materiaalin casea numero 6 (linkki materiaaliin) sekä vertaa tapausta samaan aikaan käsittelyssä olevaan tapaukseen 49/2023–2024.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että Sipronen pelaa tässä tilanteessa varomattomasti kohdistaen kontaktin pallottomaan pelaajaan, mutta kontakti on voimakkuudeltaan vähäisempi kuin kurinpitodelegaatiolla samaan aikaan käsittelyssä olevassa tapauksessa 49/2023–2024. Rikotulle pelaajalle ei aiheudu myöskään vaaraa vastustajaan tai muuhun objektiin törmäämisen muodossa.

Kurinpitodelegaatio perustaa tämän tapauksen päätöksensä edellä mainittuihin esimerkkitapauksiin ja tämän myötä voimassa oleviin fyysisen pelin linjauksiin. Kurinpitodelegaatio toteaa, että voimassa olevat linjaukset huomioon ottaen tilanteessa ei ylity kynnys pelirangaistuksen arvoiseen rikkeeseen. Kurinpitodelegaatio katsoo, että Sipronen ei syyllisty tilanteessa sellaiseen pääsarjamääräysten 53 §:n kohdassa 3 määriteltyyn vaaralliseen, väkivaltaiseen tai epäurheilijamaiseen pelaamiseen, josta olisi mahdollista määrätä pelirangaistus.

Kurinpitodelegaatio ei määrää Siproselle tilanteesta rangaistusta.

F-liigan kurinpitopäätöksiin

Katso videot tilanteista: