Uutiset

Classicin Ville Lastikalle yhden ottelun pelikielto

Pääsarjojen kurinpitodelegaatio on määrännyt Classicin Ville Lastikalle yhden ottelun pelikiellon osumasta vastapelaajan päähän F-liigan puolivälierässä Happee–Classic 25.3.

Kurinpitodelegaatio tiivistää päätöksen perustelut seuraavasti:

Tilanteessa Classicin Lastikka ja Happeen Kuisma juoksevat keskialueella irtopallon perään lähes rinnakkain. Kuisma kurottaa ja yrittää mailallaan lyödä palloa eteenpäin joukkuetoverilleen. Samalla Lastikka tekee leikkaavan liikkeen Kuisman ja pallon väliin osuen samalla olkapäällään Kuismaa poskeen/leukaan. Erotuomarit tuomitsevat tilanteesta videotarkistuksen jälkeen Lastikalle pelirangaistuksen väkivaltaisesta fyysisestä pelaamisesta.

Kurinpitodelegaatio pohjaa osaltaan päätöksensä voimassa oleviin fyysisen pelin linjauksiin pääsarjoissa ja eritoten materiaalin  videoon numero 9.

Yhteneväistä esimerkkitapaukselle ja nyt käsittelyssä olevalle tapaukselle on, että molemmissa tapauksissa on kahden pelaajan välinen irtopallon tavoittelutilanne. Edellä oleva pelaaja leikkaa toisen pelaajan ja pallon väliin nojaten/ponnistaen toista pallosta kamppailevaa pelaajaa kohti. Seurauksena on vaarallinen pääosuma. Esimerkkitapaus eroaa nyt käsittelyssä olevasta tapauksesta siinä, että esimerkkitapauksen tilanteessa leikkaava liike on voimakkaampi ja rikkova pelaaja myös nostaa kyynär-päätään ja tehostaa näin kontaktia.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että Lastikan toiminta tilanteessa on sinänsä pelinomaista, että hän pyrkii liikkeellään estämään Kuisman pääsyn pallolle. Lisäksi aiheutuneeseen pääosumaan vaikuttaa osaltaan Kuisman kurotus, jonka vuoksi hänen päänsä on juuri ennen kontaktia siirtynyt eteenpäin ja alemmas.

Kurinpitodelegaatio toteaa kuitenkin, että Kuisman toiminta on tilanteessa ollut kohtuudella ennakoitavissa, kun hän on hieman taaempaa tullessa pyrkinyt pelaamaan irtopalloa kurottamalla ja syöttämällä pallon edessään olevalle joukkuetoverilleen. Kurinpitodelegaatio katsoo, että Lastikan on täytynyt ottaa tietoinen riski tehdessään voimakkaan leikkaavan liikkeen Kuisman eteen olkapää edellä. Lastikan on siten katsottava vastaavan aiheutuneesta päähän kohdistuneesta kontaktista.

Kurinpitodelegaatio katsoo, että vaikka Lastikan ei voida katsoa tarkoituksellisesti taklaavan Kuismaa päähän, hänen on pitänyt mieltää tilanteessa toimintansa aiheuttaman riskin vastustajan turvallisuudelle. Edelleen kurinpitodelegaatio katsoo, että Lastikka olisi voinut pelata tilanteen toisin ilman vaaran aiheuttamista vastustajalle.

Kurinpitodelegaatio katsoo, että Lastikka on käyttäytynyt pääsarjamääräysten 53 §:n kohdassa 3 määritellyllä tavalla vaarallisesti ja väkivaltaisesti siten, että hänelle on määrättävä 54 §:ssä määrätty rangaistus.

Kurinpitodelegaatio määrää Classicin Lastikalle yhden ottelun pelikiellon.

F-liigan kurinpitopäätöksiin

Katso video tilanteesta: