Uutiset

Oilersin Rasmus Kainulaiselle kahden ottelun pelikielto

Pääsarjojen kurinpitäjä on määrännyt Oilersin Rasmus Kainulaisen kahden ottelun pelikieltoon tämän vastustajan päähän kohdistamasta kontaktista F-liigan ottelussa OLS–Oilers 20.12. Samasta ottelusta oli vireillä myös toinen Kainulaiseen liittyvä videotutkintapyyntö, jonka perusteella kurinpitäjä ei määrännyt lisärangaistuksia.

Pelikieltoon johtaneessa tilanteessa Rasmus Kainulainen ja kaksi OLS:n pelaajaa tavoitteli palloa päädyssä, ja Kainulainen tuli tilanteeseen niin, että hän osui OLS:n Olli Wikstedtiä päähän ja tämä loukkaantui lievästi.

Kurinpitäjä arvioi otteluvalvojan videotutkintapyynnöllä vireille tullutta tilannetta seuraavasti:

Juostessaan päätylaidasta pomppaavan pallon perään Kainulainen ottaa selkeän katsekontaktin OLS:n kahteen pelaajaan, jotka ovat myös tulossa tavoittelemaan palloa. Kainulainen ei pelaa palloa, vaikka hänellä olisi ollut siihen selkeä mahdollisuus. Ennen kontaktia Kainulainen ottaa askeleen kohti Wikstedtiä ja ottaa tähän tietoisen olkapääkontaktin. Täten Oilersin vastineessa oleva väite, ettei Kainulainen nähnyt Wikstedtia, on väärä.

Kainulaisella oli esteetön näkyvyys Wikstedtiin ja hänellä oli mahdollisuus pelata tilanne turvallisesti. Koska Kainulainen tulee leikkaavalla juoksulinjalla kohti Wikstedtiä, Wikstedtilla on vähäinen mahdollisuus ottaa kontakti vastaan. Kainulaisen kontakti osuu Wikstedtiä päähän ja siitä seuraa pään retkahdusliike. Päähän kohdistuvat kontaktit voivat pahimmillaan aiheuttaa peliuran päättävän vamman. Katson, että Kainulainen osoittaa tilanteessa merkittävää piittaamattomuutta toisen pelaajan turvallista pelaamista ja terveyttä kohtaan ja täten syyllistyy PS 617 2) kohdan raakaan rikkomukseen.

Oilers katsoi vastineessaan, että Kainulainen ei nähnyt tilanteeseen kuolleesta kulmasta tullutta Wikstedtiä, joka aiheutti kontaktin itse omalla liikkeellään ja jonka kasvot osuivat kevyesti Kainulaisen lapaluun alaosaan.

Toisessa käsitellyssä tilanteessa, joka tuli vireille OLS:n videotutkintapyynnöllä, Rasmus Kainulainen päätyi kentän pintaan osittain istuvaan asentoon, josta hän taaksepäin nojatessaan samalla potkaisi OLS:n Tuukka Kiviojaa vasempaan nilkkaan. Erotuomarit eivät havainneet tilannetta.

Kurinpitäjä arvioi asiassa olevan kiistatonta, että Kainulainen potkaisi tilanteessa vastustajaa jalkaan ja syyllistyi näin rangaistuksen arvoiseen rikkeeseen. Vaikka Kainulaisen teko oli vaarallinen ja osoitti piittaamattomuutta, se ei kuitenkaan ollut sillä tavalla väkivaltainen, että tilanteesta tulisi antaa pelisääntöjen 617) kohdan mukainen rangaistus.

F-liigan kurinpitopäätöksiin

Katso videot tilanteista: