Uutiset

Happeen Roni Laasoselle kolmen ottelun pelikielto

Pääsarjojen kurinpitäjä on määrännyt Happeen Roni Laasoselle kolmen ottelun pelikiellon tämän osumasta Nokian Henri Johanssoniin joukkueiden välisessä eilisessä F-liigan kuudennessa puolivälierässä.

Peliajassa 57:27 Happeen Roni Laasonen ja KrP:n Henri Johansson tavoittelivat juoksuvauhdilla Johanssonilta karannutta palloa. Molemmat osuivat mailoillaan palloon, ja sen jälkeen pelaajat törmäsivät toisiinsa ja Laasosen käsi osui Johanssonia päähän. Johansson loukkaantui osuman seurauksena. Erotuomarit tuomitsivat tilanteesta Laasoselle pelirangaistuksen.

Kurinpitäjä arvioi tilannetta seuraavasti:

Kiistatonta asiassa on, että Laasosen käsi osuu Johanssonia päähän. Tämä on selvästi videotallenteelta nähtävissä sekä suorana osumana että voimakkaana pään retkahdusliikkeenä. Näin muodoin Happeen vastineessa oleva väite osumasta on väärä. Edelleen väärä tulkinta on, että Johansson ei osu palloon. Videotallenteelta on nähtävissä, että Johansson osuu palloon juuri ennen Laasosta. Laasosella on esteetön näkyvyys Johanssoniin ja palloon. Hänellä on mahdollisuus pelata tilanne turvallisesti. Juuri ennen pallon tavoittelua Laasonen ottaa selkeän sivuaskeleen juoksulinjaltaan kohti Johanssonia. Ennen kontaktia Laasonen valmistautuu kontaktiin siirtämällä painopistettään kohti Johanssonia, ja kontaktin aikana Laasonen voimistaa kontaktia oikealla kädellään, joka osuu Johanssonia tämän pään vasemmalle sivulle. Johanssonilla on aktiivisessa pallontavoittelutilanteessa vähäinen mahdollisuus ottaa vastaan odottamaton kontakti. Happeen vastineessa on väite: ”Johanssonilla on esteetön näkyvyys Laasoseen ja hänen tulee ymmärtää, että kurottamalla palloon, hän aiheuttaa kontaktin”. Johansson on todennäköisesti mieltänyt, että kyseisestä tilanteesta seuraa kontakti. Se, mihin Johansson ei ehtinyt valmistautua oli, että Laasonen muuttaa juoksulinjaansa ja hakee tietoisen voimakkaan kontaktin Johanssoniin. Mikäli Laasonen olisi pelannut tilanteen toista pelaajaa kunnioittaen, Johansson olisi todennäköisesti kyennyt vastaamaan kontaktiin. Edelleen Happeen vastineessa sanotaan, että Johansson törmää Laasoseen. Katson, että tämä väite on väärä. Nimenomaan Laasonen hakee kontaktin voimakkaalla sivuaskeleella ja vartalon painopistettä muuttamalla. Se, loukkaantuuko kontaktin kohteena oleva pelaaja vai ei, on tässä tapauksessa rikkoneesta pelaajasta riippumaton asia. Päähän kohdistunut kontakti voi olla aiheuttamatta mitään vammaa tai päättää peliuran.

Laasonen on kyseisessä tilanteessa käyttäytynyt epäurheilijamaisesti ja osoittanut merkittävää piittaamattomuutta toisen pelaajan turvallista pelaamista ja terveyttä kohtaan ja täten syyllistynyt PS 617 2) kohdan raakaan rikkomukseen.

Normaalisti kurinpitotapauksissa päähän kohdistuvista kontakteista on annettu kahden ottelun pelirangaistus. Katson kuitenkin, että tässä tapauksessa ankaroittavina seikkoina ovat; kova juoksuvauhti, toisen pelaajan mahdollisuus ottaa kontakti vastaan, tietoinen tarkoituksellinen kontakti matalassa peliasennossa olevan pelaajan ylävartaloon ja osuma päähän.

Happee katsoi vastineessaan, että Johanssonilla ei ollut mahdollisuutta ehtiä palloon nopeampaa Laasosta vastaan. Laasosella ei ollut mahdollisuutta ennakoida, että Johansson yrittää tästä huolimatta kurottaa palloon. Laasonen suojasi voittamaansa palloa kääntämällä kylkensä ja selkänsä Johanssonia kohti. Johanssonilla oli esteetön näkyvyys Laasoseen ja hänen tuli ymmärtää, että kurottamalla palloon, hän aiheuttaa kontaktin. Johansson törmäsi tilanteessa Laasosen kylkeen/selkään. Videotuomarin näkemyksestä poiketen tallenteesta näkyi, että vain Laasonen ennättää palloon ja Laasosen käsi ei osu Johanssoniin, Happee kirjoitti.

Päätökseen on mahdollista hakea muutosta Salibandyliiton valituslautakunnalta.

F-liigan kurinpitopäätöksiin

Katso video tilanteesta: