Uutiset

"Harvinaista herkkua" – Tampere järjestää miesten MM2026- ja Turku naisten MM2027-kisat 

Salibandyn MM-huumaa koetaan Suomessa peräkkäisinä vuosina, sillä kansainvälinen Salibandyliitto on myöntänyt Suomelle niin miesten vuoden 2026 kuin naisten MM2027-tapahtumien järjestelyoikeudet.

Asialle saatiin sinetti viime viikonvaihteessa, kun salibandyn kansainvälisen kattojärjestön IFF:n hallitus päätti lähivuosien arvokisojen järjestäjämaista ja -paikkakunnista kokouksessaan Ruotsin Malmössä. Salibandyliiton tekemän kisahakemuksen mukaisesti miesten kisat järjestetään Tampereella ja naisten MM-tittelistä kamppaillaan Turussa. Alustavat päivämäärät miesten tapahtumalle ovat 4.–13.12.2026 ja naisten MM-kisoille 3.–12.12.2027.

– Todella mahtavaa, että molemmat hakemuksemme menestyivät täydellisesti! On harvinaista herkkua päästä tarjoamaan suomalaiselle urheiluväellä aikuisten arvokisat peräkkäisinä vuosina kotimaassa. Tästä lähdetään rakentamaan ennennäkemätön salibandyjuhla, iloitsee Salibandyliiton puheenjohtaja Kaarina Vuori.

Suomi sai miesten MM-kisat hiukan ”etuajassa”, sillä yleensä sama maa on saanut kisat aikaisintaan 8–10 vuoden välein. Edellisen kerran miesten MM-tapahtuma järjestettiin joulukuussa 2021, kun koronapandemian vuoksi tapahtuman piti alun perin toteutua 2020. Viimeksi naisten maailmanmestaruudesta on pelattu Suomessa ja Tampereella vuonna 2015.

– Tapahtumien välille on tarkoitus rakentaa vahva jatkumo ja side faneille, yhteistyökumppaneille ja muille sidosryhmille. Iso kiitos kuuluu myös yhteistyökaupungeille Tampereelle ja Turulle, jotka osoittivat suurta halukkuutta isännöidä ja emännöidä MM-tapahtumia. MM-kisat rakentuvat vahvasti pääareenan ympärille ja kummassakin kaupungissa MM-ottelut päästään pelaamaan isoilla areenoilla ja kaikin puolin huippuolosuhteissa, kertoo toiminnanjohtaja Pekka Ilmivalta.

Tampereen miesten MM2026-kisat huipentuvat uudenkarheassa Nokia Arenassa, jossa pelataan puolivälieristä eteenpäin. Lohkovaiheessa halleina toimivat Hakametsän jäähalli ja Hakametsän uusi palloiluhalli tai Kaupin urheiluhalli. Kaupissa pelataan, jos Hakametsän uusi palloiluhalli ei ehdi valmistua. Nokia Arenan kapasiteetti on yli 13 000 katsojaa, Hakametsän jäähalli vetää noin 7 000 katsojaa ja Kaupin urheiluhalli 1300 katsojaa.

– Onnittelen Salibandyliittoa onnistuneesta hakuprosessista. Tampere on valmiina isännöimään kisoja 2026, ja uskon, että kaksien kisojen putki Suomessa vahvistaa lajia entisestään. Joulukuiset kisat ja niiden imagollinen hyödyntäminen niin kaupunkien, lajin kuin kumppanien eduksi on myös kansallisesti iso askel, sillä normaalisti tuohon aikaan Suomesta näytetään kuvia vain lumesta, poroista ja joulupukista. Salibandy voi tätäkin kansallista kuvitusta kehittää, kun fanit täyttävät kisakaupunkimme. Hienoja tapahtumia tulossa ja odotan yhteistyötämme täällä jo lapa matossa, luottaa Tampereen tapahtumajohtaja Perttu Pesä.

Vuonna 2027 naisten MM-tittelistä mitellään Turussa. Tapahtumien keskipisteenä on lähes 12 000 katsojaa vetävä Gatorade Center. Toisena areenana on lähes 3000 katsojakapasiteetin omaava Kupittaan palloiluhalli.

– Salibandy on Turussa erittäin suosittu ja vahva laji, ja Turku onkin yksi Suomen menestyneimmistä salibandykaupungeista. On hienoa, että MM-kisahuuman myötä pystymme kasvattamaan kiinnostusta lajia kohtaan vielä entisestään. Turku on kuitenkin myös vahva kulttuurikaupunki, ja uskon, että tunnelmallinen joulunaika Turussa tarjoaa MM-kisojen osallistujille poikkeuksellisen kokonaisvaltaisen elämyksen, Turun pormestari Minna Arve lausuu.

MM-tunnelmaa Suomessa on luvassa jo vajaan vuoden päässä, kun Lahdessa järjestetään U19-naisten MM-kisat 1.-5.5.2024.

Suomi ja Helsinki on isännöinyt miesten MM-kisat kolme kertaa aiemmin, vuosina 2002, 2010 ja 2021. Historian ensimmäinen naisten salibandyn MM-turnaus vuonna 1997 järjestettiin Ahvenanmaalla ja Tampereen Hakametsässä miteltiin vuoden 2015 MM-mitaleista. Turussa on vuonna 2009 pelattu U19 miesten MM-turnaus.

IFF valitsi myös naisten MM2025-kisojen järjestäjän. Tapahtuma järjestetään Tšekissä 5.–14.12.2025. Kisakaupunkeina toimivat Brno ja Ostrava.