Uutiset

Oilersin Heikki Iiskolalle kahden ottelun pelikielto

Pääsarjojen kurinpitodelegaatio on määrännyt Oilersin Heikki Iiskolalle kahden ottelun pelikiellon vaarallisesta kontaktista vastustajaan F-liigan Espoon derbyssä Westend Indians–Oilers 15.12.2023.

Kurinpitodelegaatio tiivistää päätöksen perustelut seuraavasti:

Ottelun loppuhetkillä Oilersin Iiskola ja Indiansin Kainulainen juoksevat irtopalloon rinnakkain. Kainulainen saapuu tilanteeseen matalammassa peliasennossa ja saa kurotettua palloon ensimmäisenä tökäten sen laitaa pitkin kulmaan. Pelaajien välinen kontakti tapahtuu heti tämän jälkeen. Pallolle saavuttaessa Iiskola nojaa Kainulaiseen päin valmistautuen kontaktiin. Juuri ennen kontaktia Iiskola ottaa viimeisen askeleen kohti Kainulaista, jolloin hänen olkapäänsä osuu Kainulaista päähän. Kainulainen putoaa kontaktin voimasta maahan. Ottelussa tästä tilanteessa ei tuomittu rangaistusta.

Kurinpitodelegaation tulkinnan mukaan tässä kamppailutilanteessa Iiskolan pyrkimys on pallon tavoittelun sijaan ensisijaisesti pelata Kainulainen pois tilanteesta, sillä hän ottaa juuri ennen kontaktia askeleen Kainulaista kohti. Iiskolan koukussa oleva käsi pysyy vartalossa kiinni eikä ole havaittavissa ylimääräistä käden liikettä kohti Kainulaista. Iiskolan kehon liike on kuitenkin kohti Kainulaista eikä palloa.

Kurinpitodelegaatio katsoo, että Iiskola pelaa tilanteen vaarallisesti eikä huomioi kanssapelaajan turvallisuutta tilanteessa riittävällä tavalla. Kurinpitodelegaatio pitää erityisen tuomittavana sitä, että kontakti osuu tilanteessa Kainulaista päähän.

Kurinpitodelegaatio katsoo lisäksi, että Kainulaisen pyrkimys pelata palloa ei tilanteessa ole voinut tulla yllätyksenä Iiskolalle. Pääosuma aiheutuu kurinpitodelegaation tulkinnan mukaan ensisijaisesti Iiskolan juuri ennen kontaktia ottamasta askeleesta kohti Kainulaista. Tilanteessa syntyvä kontakti olisi ollut vältettävissä, mikäli Iiskola olisi keskittynyt pelaamaan tilanteessa selkeämmin palloa tai jos Iiskola olisi paremmin huomioinut Kainulaisen toiminnan tilanteessa. Huomioitavaa tässä tapauksessa on myös se, että ottelu on juuri päättymässä.

Kurinpitodelegaatio katsoo, että Iiskola syyllistyy tilanteessa pääsarjojen sarjamääräysten 53 §:n kohdassa 3 määriteltyyn vaaralliseen ja väkivaltaiseen pelaamiseen, josta voidaan määrätä rangaistus pääsarjojen sarjamääräysten 54 §:n mukaisesti. Kurinpitodelegaatio katsoo, että tästä päähän osuvasta kontaktista sopiva rangaistus olisi yhden ottelun pelikielto.

Ankaroittavana seikkana nyt annettavassa päätöksessä on kuitenkin se, että Iiskola on aiemmin tällä kaudella saanut kahden ottelun pelikiellon kontaktista, joka myös osui vastustajaa päähän. Pääsarjojen voimassa olevissa kurinpitolinjauksissa todetaan: ”Kurinpitodelegaatio voi pidentää pelikiellon pituutta pelaajaturvallisuuden vaarantavasta rikkeestä, jos samalle pelaajalla on aiemmin määrätty pelikieltoa pelaajaturvallisuuden vaarantavasta rikkeestä. Aiempia päätöksiä tarkastellaan kuluvan ja edellisen kauden osalta.” Tähän kurinpitolinjaukseen nojaten kurinpitodelegaatio antaa tässä tapauksessa itse rikettä ankaramman tuomion pidentäen pelikiellon yhdestä ottelusta kahteen otteluun. Iiskolalle määrätään tilanteesta yhden ottelun pelikielto, joka pelaajalle aiemmin tällä kaudella määrätyn rangaistuksen johdosta on korotettu kahteen otteluun.

Iiskolalle määrätään siten kahden ottelun pelikielto.

F-liigan kurinpitopäätöksiin

Katso video tilanteesta: