Uutiset

Simo Leppänen jättää Welhot kauden jälkeen - seura etsii uutta vastuuvalmentajaa

Toista kauttaan naisten edustusjoukkueen päävalmentajana toimiva Simo Leppänen ei jatka ensi kaudella Welhottarien päävalmentajana. Seura tiedotti asiasta keskiviikkona.

– Nyt on omassa elämässä sellainen vaihe, että tuntuu oikealta hetkeltä jättää seuravalmennus ainakin tällä erää tauolle. Valmentaminen on edelleen mahtavaa ja liekki siihen ei ole sammunut. Ajankäytöllisesti valmentaminen vie todella paljon aikaa (melkein ympäri vuoden, viikonloput jne.) ja tällä hetkellä haluan käyttää tuon ajan muihin asioihin elämässä. Vuodesta 2005 saakka olen yhdellä armeijan välivuodella valmentamista saanut tehdä niin kyllä tässä pieni paussi voi tehdä myös hyvää. Saa purkaa omia ajatuksia menneiltä vuosilta ja yrittää näin kehittää omaa valmentajuuttaan eteenpäin, Simo Leppänen summaa.

Leppänen ennätti toimia Welhoissa kaksi kautta miesten edustusjoukkueen päävalmentajana (2020-2022), ja kaksi kautta naisten päävalmentajana (2022-2024). Kausilla 2020-2023 Leppänen työskenteli päävalmentajan roolin ohella myös seuratyöntekijänä. Leppänen valittiin lisäksi Suomen U19-naisten maajoukkueen päävalmentajaksi lokakuussa 2022.

– Olen äärettömän kiitollinen Welhoille näistä neljästä hienosta vuodesta. Olen saanut kasvaa sekä ihmisenä että valmentajana hienossa ympäristössä mahtavien ihmisten kanssa. Tulokset eivät ole aina olleet parhaimpia mahdollisia, mutta ainakin itse olen nauttinut koko matkasta ja iso kasa oppia on jäänyt reppuun mahtavien ihmisten lisäksi. Nyt matka jatkuu eteenpäin, mutta halleilla varmasti nähdään!

Leppänen jatkaa tehtävässään normaalisti kuluvan kauden päättymiseen saakka, joten tältä osin kuluva valmennusprojekti on vielä kesken. Seuran toiminnanjohtaja Panu Lappi jakaa kuitenkin jo nyt välikiitokset.

– Vaikka kausi onkin vielä kesken, ja paljon tehtävää jäljellä, niin kiitämme Simoa jo tässä kohtaa hänen monivuotisesta sitoutumisestaan ja panoksestaan, niin edustusurheilun kuin muunkin seuratoiminnan kehittämiseen. On aina harmi menettää osaava ja sitoutunut tekijä joukostamme. Samaan aikaan tunnen tyytyväisyyttä siltä osin, että olemme seurana pystyneet tarjoamaan jälleen kerran päävalmentajallemme sellaisen ympäristön, jossa valmentajana kehittyminen on mahdollistanut ponnistamisen ylöspäin, aina maajoukkueen päävalmentajaksi saakka.


Rekrytointi uuden päävalmentajan palkkaamiseksi käynnistyy

Welhot käynnistää päävalmentajahaun uuden päävalmentajan palkkaamiseksi naisten edustusjoukkueelle.

Toiminnanjohtaja Panu Lapin mukaan tässä vaiheessa ei ole näköpiirissä merkittäviä muutoksia joukkueen toimintaan, jotka vaikuttaisivat päävalmentajahakuun, vaikka ensi kauden sarjataso onkin vielä toistaiseksi epäselvä. On todennäköistä, että joukkue etenee runkosarjasta F-liigan karsintoihin, joiden tulosten myötä ensi kauden sarjatasoksi varmistuu jompikumpi pääsarjoista – F-liiga tai Divari.

– Ensi kauden sarjatasolla ei ole asiaan siinä suhteessa merkitystä, koska molemmat ovat valtakunnallisia pääsarjoja. Sarjajärjestelmä, matkustaminen, kulut ja kaikki muukin on hyvin samankaltaisia. Merkittävin ero sarjojen välillä on logo sekä vastustajat. Jälkimmäinen vaikuttaa oleellisesti siihen, mistä asetelmista otteluihin lähdetään, ja millaisia kokemuksia ja fiiliksiä pelaajat viime kädessä itselleen saavat. Molemmat ovat nykyisillä sarjajärjestelmillä laadukkaita sarjoja, ja hyviä vaihtoehtoja omalla tavallaan.

– Myöskin harjoitusyhteistyötä poikajoukkueiden kanssa on tarkoitus jatkaa edelliskausien tapaan, joten päävalmentajan roolin osalta toimintaan ei ole suunnitteilla isoja muutoksia.

Keskiössä päävalmentajavalinnassa on valmentajan persoona, motivaatio ja osaaminen.

– Valmentajan motivaatio tehtävää kohtaan, sekä vuorovaikutus- ja johtamistaidot ovat valinnassa keskiössä. Substanssiosaaminen, koulutukset sekä aiempi valmentajakokemus ovat luonnollisesti myös tärkeitä ominaisuuksia, mutta valmentamisessa persoonan merkitys kulkee hyvin usein edellä. Osaamista ja ymmärrystä on helpompi lisätä ja kehittää, kuin luonteenpiirteitä.

Welhojen valmentajapolku on tuottanut uusia tekijöitä valtakunnalliselle valmentajakartalle, ja tämän toivotaan myös jatkuvan.

– Meillä on hyviä kokemuksia nuorista valmentajista, ja siitä miten he ovat ponnistaneet Welhoista muihin tehtäviin. Aiemmin seurassa toimineista valmentajista esimerkiksi Jarno Nikulainen on toiminut pitkään Salibandyliiton palveluksessa, Jani Lipsanen valmentajana niin miesten (SB Vaasa, OLS) kuin naisten pääsarjoissa (Rankat Ankat) sekä U19-naisten maajoukkueessa, Janne Kainulainen TPS ja Nokian KrP liigajoukkueiden päävalmentajana, ja Lasse Korhonen U17-tyttöjen maajoukkueen päävalmentajana. Nykyisistä tekijöistämme Simo Leppänen johtaa U19-naisten maajoukkuetta, ja Henri Niskanen U17-poikien maajoukkuetta.

– Nyt avautuva päävalmentajan paikka tarjoaa jälleen mahdollisuuden ja ympäristön jollekulle uudelle tekijälle kehittää omaa valmentajuuttaan, ja kenties sitä kautta ponnistaa omalla valmennusurallaan eteenpäin.

Teksti: Welhot
Kuva: Esa Takalo