Uutiset

OLS:n Niko Kvistille yhden ottelun pelikielto erotuomarien puolueettomuuden kyseenalaistaneista kommenteista

Pääsarjojen kurinpitäjä on määrännyt OLS:n Niko Kvistille yhden ottelun pelikiellon tämän kommenteista Salibandyliigan ottelun OLS–EräViikingit jälkeen.

Pääsarjojen kurinpitäjä on määrännyt OLS:n pelaajan Niko Kvistin yhden ottelun pelikieltoon tämän erotuomareita koskevista kommenteista lehdistötilaisuudessa Salibandyliigan ottelun OLS–EräViikingit jälkeen.

Niko Kvist harmitteli ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa erotuomarien ratkaisuja, ja hänen kommenteistaan nousivat ongelmallisiksi kohdat

” …oltiin aika erimieltä linjasta tuossa pitkin peliä, et tuntuu että oli käsi teipattu yhteen suuntaan”

ja

” Joo, kyllä mun mielestä nuo tuomarit kyllä sekotti meidän peliä siis tosi paljon siinä toka erässä, että en oo varma, ei saatu varmaan yhtään vaparia. Oli sama mitä tapahtui tuolla kentällä, että. Että, että kyllä se oli niin ku ErVille sovittu varmaan se, en tiedä mitä siinä tapahtu…”

Päätöksessään kurinpitäjä toteaa, että aiemmissa ratkaisuissa kurinpitoelimet ovat todenneet, että erotuomaritoiminnan arvosteleminen urheilussa kuuluu lähtökohtaisesti sananvapauden piiriin ja se on hyväksyttävää, kunhan kritiikki on luonteeltaan asiallista eikä siinä kajota erotuomarin henkilöön tai sillä ei muutoin ole loukkaamistarkoitusta. Arvostelu on asiallista silloin, kun se liittyy ottelun pelitilanteisiin. On sallittua esimerkiksi esittää asiallisesti mielipide siitä, että erotuomari olisi toiminut jossakin pelitilanteessa virheellisesti, tai että erotuomari olisi tehnyt vääränsisältöisen päätöksen. Sitä vastoin sellainen arvostelu, jossa kyseenalaistetaan erotuomarin puolueettomuus on epäasiallista erotuomarin henkilöä loukkaavaa käyttäytymistä. Tällainen käyttäytyminen on rangaistavaa epäurheilijamaista käyttäytymistä koskevien sääntökohtien nojalla. Kaikilla ottelutapahtumaan osallistuvilla on oikeus olla joutumatta loukatuiksi tai solvatuiksi.

Kvistin kommentit erotuomareiden toiminnasta ovat pääosin sallittuja ja viittaavat erotuomareiden ratkaisuihin ottelun aikana. Ongelmallisin kohta Kvistin kommenteissa on ” Että, että kyllä se oli niin ku ErVille sovittu varmaan se, en tiedä mitä siinä tapahtu…” Ennen tätä kommenttia Kvist oli puhunut muutaman lauseen verran erotuomareiden toiminnasta, joten ei ole epäselvää, että myös tämä kommentti oli arvostelua tuomareiden toiminnasta. Em. kommentti viittaa siihen, että tuomarit olisivat olleet ottelussa puolueellisia. Vaikka Kvist kommentoi ottelua ja sen tuomaritoimintaa ottelun jälkeen ”harmistuneessa” mielentilassa, kurinpitäjä katsoo, että hänen olisi pitänyt ymmärtää, että viittaus erotuomareiden puolueellisuuteen on epäurheilijamaista käytöstä.

KilpS 62 §:n 3 kohdan mukaan, myös tuottamuksellisesta epäurheilijamaisesta käytöksestä voidaan määrätä rangaistus. Ja edelleen saman pykälän mukaan koventavana seikkana pidetään, jos käytös kohdistuu erotuomareihin. Kurinpitäjä katsoo, että Kvistin kommentointi ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa on osittain ollut erotuomareita loukkaavaa epäurheilijamaista käytöstä. Kvist on tilanteessa syyllistynyt Pelisääntöjen 617/3 kohdan huonoon käytökseen erotuomareita kohtaan.

OLS myönsi vastineessaan, että Kvistin sanavalinnat ovat huonot, jos tällaisen puolueellisuuden siitä voi tulkita. Tarkoitus oli kuitenkin vain korostaa, että tuomarit epäonnistuivat, OLS korosti.

Video lehdistötilaisuudesta:

Salibandyliigan kurinpitopäätökset