Uutiset

Myös erotuomarit valmiina pudotuspeleihin – vauhti, intensiteetti ja kaksinkamppailujen määrä kasvavat

Kun maan parhaat joukkueet alkavat pelata miesten ja naisten Salibandyliigojen mestaruuksista, ovat kaukalossa myös maan parhaat erotuomarit. He ovat valmistautuneet kauden ratkaisuhetkiin jo jonkin aikaa.

– Säännöt ovat lähtökohtaisesti aivan samat kuin runkosarjassa, Salibandyliiton erotuomarivaliokunnan pääsarjavastaava Janne Koskinen kuittaa jokavuotisen kysymyksen pudotuspelien alkaessa.
– Lisääntyneet vauhti, intensiteetti ja kaksinkamppailujen määrä tuovat tietysti haasteen, että tilanteet nähdään oikein. Samoin henkistä kisailua on varmaan enemmän, jolloin erotuomarien pitää löytää rajat sille, miten paljon vastustajan lämmittämistä sallitaan. Pudotuspelimaailmassa kokonaisuudet ovat isompia, kun pitää pystyä linjaamaan toimintaa yhden ottelun sijasta kokonaisessa ottelusarjassa.

Vapaan käden käyttö, maassa pelaaminen, kontaktit…

Salibandyliigan ja Divarin erotuomarit kokoontuivat jo kahdeksas helmikuuta Tampereella koulutussessioon, joka valmisti oikeudenjakajien parhaimmistoa kauden isoimpiin peleihin.
– Näitä tilaisuuksia on pidetty vuosittain, usein niin, että paikalla on porukasta puolet ja puolet, mutta nyt kokoonnuttiin kaikki yhteen ihan ryhmäytymistä ja hengenluontiakin ajatellen, Janne Koskinen kertoo.
– Käytiin läpi asioita, joita korostettiin jo ennen kauden alkua ja mietittiin, miten teemoissa on pysytty ja tarvitseeko joissain asioissa vielä terävöittämistä. Pudotuspelien osalta kerrattiin jatkoajan pituuksien ja rangaistuslaukauskisojen tapaisia asioita ja muuten myös asioita, joita kauden aikana on noussut esiin ja joissa nähtiin terävöittämisen tarvetta. Painopiste oli pitkälti videoissa eli katsottiin erilaisia tilanteita ja samalla johtoryhmä kertoi, miten niissä tulisi toimia.

Esillä oli selkeitä teemoja kuten käsillä tapahtuva häirintä.
– Erilaiset roikkumiset ja kiinnipitämiset ja ylipäätään vapaan käden käyttö, Janne Koskinen avaa.
– Sitten jo viime kaudella esillä olleet maalivahteihin kohdistuvat kontaktit sekä maasta pelaamisen rooli nykysalibandyssa, milloin pitää antaa rangaistus. Siinä on yksi terävöittämisen paikka, ja ollaan sitä lähempänä jäähyä, mitä lähemmäksi maalintekosektoria tullaan. Myös kontaktipelin osalta käytiin läpi runkosarjassa nousseita tilanteita ja niiden erotuomareille tuomia haasteita.

Ei turhaa neroilua

Erotuomaritoiminnan tutut viisaudet pätevät myös pudotuspeleissä.
– Erotuomari on aina puolueeton ja neutraali, ja meni edellinen ottelu sitten miten tahansa, seuraavaan lähdetään aina puhtaalta pöydältä. Edellinen peli pitää pystyä nollaamaan ja lähtemään taas uutta kohti. Samoin asiat pitää pitää tietyllä tavalla yksinkertaisina eikä lähteä liikaa neroilemaan, Janne Koskinen muistuttaa.

Naisissa pitkälti samat teemat

Me kokoonnuimme pudotuspelikoulutukseen viikkoa aiemmin Salibandyliiton toimistoon Helsinkiin yhdessä A-tyttöjen SM-tuomareiden kanssa, Marjo Alanko naisten Salibandyliigan erotuomarityöryhmästä kertoo.
– Koulutuksessa korostettiin aika lailla samoja asioita eli samat säännöt jatkuvat, linjan pitäminen ottelusarjassa ja tunnetilojen aistiminen. Naisten liigan pudotuspeleistä pyritään saamaan otteluvalvonnat mahdollisimman useisiin peleihin ja ainakin ratkaisupeleihin.

Otteluvalvojat arvioivat, johtoryhmä tekee valinnat

Erotuomarien valintaperusteet mietityttävät vuodesta toiseen. Salibandyliiton erotuomaripäällikkö Mika Saastamoinen kertoo, että pudotuspelien erotuomarivalinnat perustuvat pääosin kauden aikaiseen otteluvalmennusdataan, jonka erotuomareiden johtoryhmille tuottaa Salibandyliiton pääsarjojen otteluvalvojat.
– Lisäksi valitsijat huomioivat kokonaisarvioinnilla sitä, mitkä erotuomariparit ovat soveltuvimpia mihinkin ottelusarjaan. Tällä kaudella miesten puolen pääsarjoista Salibandyliigan otteluista erotuomarivalmennettuja otteluita oli 69 prosenttia ja miesten Divarissa 40 prosenttia. Erotuomarivaliokunnan alainen miesten pääsarjaerotuomareiden johtoryhmä valitsi lisäksi miesten Liigan puolella ensin pudotuspeli- ja play out-vaiheen erotuomariparit, ja toisessa vaiheessa päätettiin, mikä erotuomaripari on missäkin ottelusarjassa, Saastamoinen kertoo.
– Sekä liigassa että Divarissa on pudotuspelien jokaisessa ottelussa nimetty otteluvalvoja, joka tekee myös ottelusta erotuomarivalmennuksen ja samalla arvioinnin erotuomariparin onnistumisesta. Tämän tiedon perusteella erotuomarit valitaan jatkoon, ja esimerkiksi miesten Salibandyliigan välieriin tullaan nimeämään kolme tai neljä erotuomariparia.

Valinnat miesten Salibandyliigan puolivälieriin

Lista pääsarjojen otteluvalvojista

Teksti: Mika Hilska
Kuvat: Juhani Järvenpää