Uutiset

Salibandyliiton kilpailukauden lopettamistoimista päätetty – mestaruuksia ei jaeta, joukkueiden sarjatasot määritelty

Salibandyliiton hallitus päätti 12.3.2020 pitämässään kokouksessa pysäyttää kauden 2019-20 pääsarjoja lukuun ottamatta koronavirustilanteen vuoksi. Pääsarjojen (miesten ja naisten Salibandyliiga sekä miesten Divari) osalta vastaava päätös tehtiin lyhyen harkinnan jälkeen 14.3.2020.

Salibandyliiton eri sarjoissa pelaa kausittain noin 3000 joukkuetta ja otteluita kertyy kaikkiaan lähemmäs 30 000. Keskeinen sarjojen pysäyttämisestä juontuva kysymys on, kuinka epätavallinen tilanne vaikuttaa muun muassa loppusijoituksiin sekä sarjanousuihin ja -putoamisiin eri sarjaportailla.

Sarjatoiminnan pysäyttämisen vaikutuksia ratkomaan Salibandyliitto asetti ohjausryhmän, jonka alaisuuteen muodostettiin kolme työryhmää.

Liittohallitus päätti asioista seuraavasti:

Alla pikalinkit tiedotteen pääkohtiin:
Kauden 2019-2020 Suomen mestaruuksia ja mitaleja ei jaeta missään sarjassa
Edustukset Champions Cupissa ja Super Cupissa
Miesten Salibandyliiga
Divari
Naisten Salibandyliiga
Miesten Suomisarja ja naisten 1. divisioona
Junioreiden valtakunnalliset sarjat ja aikuisten alueelliset sarjat
Osallistumismaksut, pelipassit ja salivuokrat keskeytetyllä sarjakaudella

Kauden 2019-2020 Suomen mestaruuksia
ja mitaleja ei jaeta missään sarjassa

Suomen mestaruudet ratkaistaan kunkin sarjan sarjajärjestelmän mukaisesti, mutta missään sarjassa niitä ei pelattu ratkaisuun saakka.

Kilpailusäännöissä tai eri sarjojen sarjamääräyksissä ei ole määritelty ratkaisuvaihtoehto(j)a Suomen mestaruuden tai muiden mitalisijojen ratkaisemiseksi silloin kun kautta ei ole mahdollista pelata loppuun saakka normaalisti.

Liittohallituksen päätös: Kauden 2019-20 Suomen mestaruuksia ja mitaleja ei jaeta missään sarjassa. Tilastoihin jää ottelutulokset ja pelaajakohtaiset tilastot keskeytykseen saakka pelatuista otteluista.

Edustukset Champions Cupissa ja Super Cupissa

Miesten Champions Cup: Suomen edustaja on Classic, koska se voitti miesten Salibandyliigan runkosarjan.

Naisten Champions Cup: Suomen edustaja on PSS, koska se voitti naisten Salibandyliigan NLA:n sijoitussarja A:n.

Uudessa kilpailussa, Super Cupissa (miehet ja naiset), ovat oikeutettuja pelaamaan Suomen mestari ja Suomen Cupin voittaja. Mikäli sama joukkue voittaa molemmat kilpailut, Suomen mestari kohtaa Suomen Cupin finaalin hävinneen joukkueen.

Miesten Super Cup: Classic – Nokian Krp
Classic voitti runkosarjan ja Suomen Cupin, Nokian KrP hävisi Suomen Cupin finaalin.

Naisten Super Cup: PSS – SB-Pro
PSS voitti sijoitussarja A:n ja SB-Pro voitti Suomen Cupin finaalin.

Miesten Salibandyliiga

Miesten Salibandyliigassa oli käynnissä puolivälierävaihe kauden keskeytyessä.

Putoamiskarsintaa (Welhot – Steelers) ei ehditty aloittaa.
Molemmat joukkueet jatkavat Salibandyliigassa.

ÅIF jäi runkosarjan viimeiseksi ja putoaa Divariin sarjajärjestelmän mukaisesti.

Kausi 2020-21 pelataan 14 joukkueella.

Miesten Salibandyliigan yhtä paikkaa tullaan tarjoamaan Divarin välieriin selvinneille joukkueille niiden runkosarjasijoituksen mukaisessa järjestyksessä – Nurmon Jymy (1.), FBC Turku (3.), Koovee (5.) ja Rangers (7.).

Miesten Salibandyliigajoukkueet kaudella 2020-21 (14 joukkuetta)
Classic, EräViikingit, Happee, Indians, LASB, Nokian KrP, Oilers, OLS, SPV, Steelers, Tiikerit, TPS, Welhot ja nousijajoukkue.

Divari

Divarissa ehdittiin pelata puolivälierät kauden keskeytyessä, mutta ei vielä välieriä. Yhtä paikkaa Salibandyliigassa tullaan tarjoamaan välieriin selviytyneille joukkueille yllä mainitun järjestyksen mukaan.

Putoamiskarsinta SB Vantaa – EräViikingit Akatemia jäi otteluvoitoissa tilanteeseen 1-1.
Molemmat joukkueet jatkavat Divarissa.

Loviisan Tor jäi runkosarjassa viimeiseksi ja putoaa kaudelle 2020-21 perustettavaan Suomisarjaan sarjajärjestelmän mukaisesti.

Miesten Divarin yhtä paikkaa tullaan tarjoamaan miesten 2. divisioonan lohkoissa keskeytyshetkellä sarjataulukoiden 1. sijalla olleille joukkueille niiden keskeytyshetken piste/peli -vertailun mukaisessa järjestyksessä – Hawks (2,76), SBT Suola (2,75), Blue Fox (2,55), RSS Panthers (2,53), KiPa-90 (2,27), FoSu (2,26) ja Kosken Dynamo (2,18).

Divarijoukkueet kaudella 2020-21 (14 joukkuetta)
EV Akatemia, FBC Turku*, Josba, Karhut, Koovee*, LNM, M-Team, NJ*, NST, O2-Jyväskylä, Pirkat, Rangers*, SB Vantaa, ÅIF ja nousijajoukkue. (*mahdolliset nousijat Salibandyliigaan, 1 paikka).

Naisten Salibandyliiga

Naisten Salibandyliigassa runkosarja ja sen jälkeiset sijoitussarjat ehdittiin pelata loppuun, mutta puolivälieriä ei vielä aloittaa.

FBC Loisto voitti pudotuspelikarsinnassa Pelicans SB:n. Näin Pelicans SB putosi NLB-tasolohkoon ja FBC Loisto nousi NLA-tasolohkoon.
Nämä tilanteet jäävät voimaan.

Liigakarsinnan 1. vaihe (NLB 5.-8. ja 6.-7.) jäi osittain kesken.
Mikään joukkue ei tipu sarjaporrasta alemmas. NLA ja NLB pelataan 8 joukkueen tasolohkoina kaudella 2020-21.

Naisten Salibandyliigajoukkueet kaudella 2020-21
NLA (8 joukkuetta): Classic, EräViikingit, FBC Loisto, Koovee, PSS, SB-Pro, SSRA, TPS.
NLB (8 joukkuetta): LoSB, NST, O2-Jyväskylä, Pelicans SB, Pirkat, Steelers, Welhot, ÅIF.

Miesten Suomisarja ja naisten 1. divisioona

Miesten Suomisarja on kaudeksi 2020-21 perustettava uusi sarjataso. Suomisarja tullaan pelaamaan kolmessa kymmenen joukkueen lohkossa. Pohjois-Suomen alueen joukkueet eivät osallistu Suomisarjaan 2020-21 liittohallituksen 18.12.2018 tekemän päätöksen mukaisesti. Suomisarjan joukkueet määräytyivät 2. divisioonan runkosarjan sijoituksien perusteella. Mikäli runkosarja jäi kesken, sarjataulukko muodostettiin pisteet/ottelu perusteella.

Pelaamatta jääneiden Suomisarjakarsintojen osalta päätettiin, että kunkin alueen 2. divisioonalohkossa karsintapaikalla olleista joukkueista, runkosarjasijoitukseltaan parempi joukkue saa paikan Suomisarjaan kaudelle 2020-21.

Suomisarjan joukkueet (31 kpl):

Alue Joukkue Alue Joukkue Alue Joukkue
1 Divarin 14. Loviisan Tor 11 LR2 SBS Wirmo 21 ES2 AC HaKi
2 SK1 KiPa-90 12 LR3 IBK MEDA 22 ES3 Blackbirds
3 SK2 Kaiku 13 LR4 FBT PiTU 23 ES4 GrIFK
4 SK3 VehVe 14 LR 5 SC Wolves 24 ES5 LoSB
5 SK 4. Lehmo Balls -96 15 SS1 RSS Panthers 25 ES6 SBS Kings
6 KS1 Kosken Dynamo 16 SS2 Happee Steamers 26 ES7 S.S. Strom
7 KS2 Sudet SB 17 SS3 Ilves 27 ES 8. PSS
8 KS3 Troopers 18 SS4 Classic United 28 PM1 Blue Fox
9 KS 4. SB Heinola 19 SS 5. SR 29 PM2 MLT
10 LR1 FoSu 20 ES1 Hawks 30 PM3 SB Vaasa
31 PM 4. Nibacos

Lohkojaot muodostetaan ilmoittautumisten jälkeen.

Naisten 1. divisioona pelataan 3 x 8 joukkueen sarjana. Sarjan joukkueet muodostuvat lukitun sarjataulukon ja alueellisten sarjajärjestelmien mukaisesti.  Pohjois-Suomen alueen joukkueet eivät osallistu naisten 1. divisioonaan kaudella 2020-21 liittohallituksen 18.12.2018 tekemän päätöksen mukaisesti.

Lisäksi on huomioitava se, että naisten 2. divisioonan kuuden alueen joukkueilta on kysytty sähköpostilla ilmoittautumisten jälkeen halukkuutta nousta naisten 1. divisioonaan kaudelle 2020-21. Tämän vuoksi naisten 2. divisioonan sarjataulukon kaikki kärkipään joukkueet eivät nouse 1. divisioonaan kaudeksi 2020-21.

Naisten 1. divisoonan joukkueet:

Alue Joukkue Paikkakunta Alue Joukkue Paikkakunta
1 LR 1 KaPa -65 Uusikaupunki 13 PM 1 Blue Fox Uusikaarlepyy
2 LR 2 TPS 3 Turku 14 PM 2 SPV Seinäjoki
3 LR 3 SalBa Rauma 15 PM 3 FBC Remix Isokyrö
4 LR 4 AFC Campus Turku 16 PM 4 SC Kokkola Kokkola
5 SS 1 MIG Tampere 17 ES A1 Ä-lasti Helsinki
6 SS 2 RSS Panthers Riihimäki 18 ES A2 Rangers Kirkkonummi
7 SS 3 SBS Tamppi Tampere 19 ES A3 Northern Stars Espoo
8 SS 4 Steelers II Hämeenlinna 20 ES A4 SB Vantaa Vantaa
9 KS 1 LASB ed Lahti 21 ES B1 Jokerit Helsinki
10 KS 2 Hatsina Mikkeli 22 ES B2 HIFK Helsinki
11 SK 1 Papas Kajaani 23 ES B3 Blackbirds Kerava
12 SK 2 FBI Iisalmi 24 ES B4 PSS II Porvoo

Lohkojaot muodostetaan ilmoittautumisten jälkeen.

Sarjaan ilmoittautumisten aikataulut löydät täältä.

Junioreiden valtakunnalliset sarjat ja aikuisten alueelliset sarjat

Junioreiden valtakunnallisten sarjojen osalta liittohallitus päätti A-poikien SM-sarjan ja 1. divisioonan joukkueet, A-tyttöjen SM-sarjapaikan saa neljä joukkuetta sekä B-poikien valtakunnalliseen SM-karsintaan oikeutetut 12 joukkuetta. Junioreiden valtakunnallisten sarjojen osalta liittohallitus päätti A-poikien SM-sarjan ja 1. divisioonan joukkueet.

Westend Indians nousi sarjajärjestelmän mukaisesti A-poikien SM-sarjaan voitettuaan 1. divisioonan runkosarjan ja M-Team tippui sarjajärjestelmän mukaisesti A-poikien 1. divisioonaan. A-poikien 1. divisioonasta tippuivat sarjajärjestelmän mukaisesti sijoille 9.-12. sijoittuneet joukkueet.

A-tyttöjen SM-sarjapaikan lunastivat kauden 2019-20 A- ja B-tyttöjen SM-sarjojen ranking-pisteiden perusteella PSS, SSRA, SBS Wirmo ja EräViikingit.

B-poikien valtakunnalliseen SM-karsintaan ovat oikeutettuja kauden 2019-20 B- ja C1-poikien ranking-pisteiden perusteella EräViikingit, Esport Oilers, Classic, TPS, LASB edustus, OLS, Westend Indians, Steelers, SBS Masku, SPV, PSS, ja Hawks.

Liittohallitus hyväksyi kokouksessaan aikuisten alueellisten sarjojen joukkueiden sarjatasot kaudelle 2020-21. Lisäksi päätettiin kaikkien seitsemän alueen aikuisten sarjojen alueelliset täyttöjärjestykset.

Etelä-Suomi
Kaakkois-Suomi
Länsirannikko
Pohjanmaa
Pohjois-Suomi
Savo-Karjala
Sisä-Suomi

Osallistumismaksut, pelipassit ja salivuokrat keskeytetyllä sarjakaudella

Kauden 2019-20 salibandyn sarjatoiminta pysäytettiin ylivoimaisen esteen (force majeure) vuoksi. Suomen hallitus suositteli 12.3. harrastustoiminnan keskeyttämistä ja 17.3. voimaan tulleen valmiuslain myötä yli 10 hengen tilaisuuksia ei ole mahdollista järjestää tämänhetkisten valtioneuvoston päätösten mukaan 17.3.-13.4.2020. Salibandyliiton ei ole mahdollista toteuttaa sarjatoimintaa valmiuslain voimassaollessa.

Siksi kaikki turnausmuotoisten sarjojen salivaraukset peruttiin 13.3. Koska kyseessä on ylivoimainen este järjestää sarjatoimintaa valmiuslain aikana, Salibandyliitolla ei ole myöskään edellytyksiä toteuttaa hallisopimuksissa sovittuja varausvelvoitteita valmiuslain voimassa ollessa.

Salibandyliiton hallitus päätti, että Salibandyliitto ei palauta tai hyvitä kauden 2019-20 laskutettuja sarjojen osallistumismaksuja. Kauden 2019-20 pelipassien lunastaneille ei myöskään palauteta osittain tai kokonaan ostetun pelipassin hintaa. Ylivoimaisen esteen perusteella Salibandyliitto ei maksa ajalla 17.3.-13.4. turnauksiin varattujen ja 13.3. peruttujen vuorojen salimaksuja.

Salibandyn kilpailusäännöissä ei ole määritelty osallistumismaksujen ja/tai pelipassien maksujen palauttamisesta, mikäli kausi syystä tai toisesta peruuntuu tai keskeytyy ennenaikaisesti. Sarjakauden päättymisen ajankohta vaihtelee sarjatasosta ja alueesta riippuen, ja osalla joukkueista sarjakausi oli jo ehtinyt päättyä, eikä pelaamatta jäänyt yhtään ottelua. Pelipassien lunastamisella ei ole määritelty mahdollisia ottelumääriä, sillä on lunastettu oikeus osallistua sarjatoimintaan.