Uutiset

Q&A: Miten F-liiga toimii kansainvälisesti? Peter Vesterbacka vastaa kysymyksiin

Mulla on todella vahva luotto tähän: enkä näe mitään syytä, miksi emme onnistuisi tässä. Se vaatii vain työtä.
Peter Vesterbacka

Maanantain ensimmäisessä F-livessä vieraaksi saapui SSBL Salibandy OY:n hallituksen jäsen Peter Vesterbacka. Aiheiksi nousivat niin kansainvälinen kuin paikallinen kehittäminen. Peliteollisuudesta tutun visionäärin mukaan työ on vasta alussa.

Nyt on pari päivää ehditty olla julki F-liigan kanssa. Mitkä ovat fiilikset lanseerauksesta?

– Hyvin on päästy uuden ilmeen kanssa esille. Ja on ollut hieno huomata huomion määrä niin kotimaassa kuin kansainvälisesti. Mutta nyt työ on vasta alussa. Tästä se uuden brändi rakentaminen vasta alkaa.

 

Millä mielellä olet seurannut keskustelua ensimmäiset päivät? Onko reagointi yllättänyt millään tapaan?

– Ei voi sanoa, että suuria yllätyksiä olisi nähty. Tämä on herättänyt paljon keskustelua. Ja paljon loistavia kirjoituksia ja kommentteja niin sosiaalisessa mediassa kuin muussakin mediassa.

– Meidän pitää kehittää liigaa niin paikallisesti kuin kansainvälisesti. En näe, että ne sulkevat toisiaan pois. Isosti ajattelu ei rajaa kehitystyötä ruohonjuuritasolla pois. Ja meidän pitää kehittää sarjaa myös kansallisesti, jotta se voisi koskaan kiinnostaa myös ulkomailla.

 

Prosessi brändäyksen takana on ollut pitkä. Millainen matka tämä on ollut tähän asti?

– Tämä on ollut hieno prosessi ja mukana on ollut useita ammattilaisia. Myös seurat olivat hyvin mukana uudistuksessa ja sieltä tuli selkeää toivetta ja paljon ajatuksia liigan kehittämiseen.  Muutos haluttiin. Ja sen piti olla riittävä.

Miksi sarjan nimeksi tuli F-liiga?

– F-liiga toimii niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Halusimme lähteä rakentamaan heti alusta alkaen brändiä, joka pystytään viemään myös kansainvälisesti esille. F-liigan logossa oleva muuttohaukka symboloi lajin nopeutta ja se on eläin, joka tunnetaan ympäri maailmaa. 

Miksi logossa ei palloa tai mailaa?

– Seuroilta nousi yksi toive ylitse muiden: heivataan pallo ja maila pois logosta. Se koettiin jo kokeilluksi tieksi, nyt yritämme jotain selkeästi erilaista ja erottuvaa. Ja se on meidän tehtävämme opettaa tunnistamaan uusi brändi, vaikkei logossa ole mailaa tai palloa.

Miten seurat ovat olleet muuten mukana projektissa?

– Brändityöryhmässä seuroilta tuli paljon ja monipuolisesti erilaisia toiveita jatkosta. Niitä on otettu huomioon ja pyrimme myös jatkossa tekemään yhdessä tiiviisti töitä.

Kansainvälisyys ja paikallisuus

Mitä kansainvälisyys tarkoittaa F-liigalle?
– Olemme päässeet opettelemaan tätä jo viime kaudella Tallinnassa Teho Sport Suomen Cupin finaalien myötä. Sen ohella olemme myyneet tv-oikeuksia Tshekkiin ja Slovakiaan. Tämä on vielä pientä, mutta se on alku.

– Ensi kaudella joukkueita pelaa F-liigan otteluita Tallinnassa. Ja miksi emme pelasi tulevaisuudessa esimerkiksi Ruotsissa? Sielläkin kuulemma löytyy kiinnostusta tätä lajia kohtaan. Kaikkea suunnitelmia ei voi paljastaa vielä, mutta tässä on useampia erilaisia viritelmiä, joista varmasti kuullaan lähiaikoina.

Aasiasta on puhuttu paljon. Miten konkretiassa F-liigaa viedään maailmalle?

– Meillä on useita erilaisia ideoita. F-liiga on yksi niitä harvoja sarjoja Suomessa, joka voi sanoa tähtäävänsä oman lajinsa ykköstuotteeksi koko maailmassa. Sen takia olen puhunut NHL-tuotteesta. Tavoitteet ja roolimallit pitää olla tarpeeksi suuria – ja Pohjois-Amerikassa tämän kanssa on tehty jo pitkään loistavaa työtä.

– Me olemme pelanneet aiemmin jo esimerkiksi Singaporessa ja siellä ottelutapahtuma onnistui täydellisesti ja fanituotteet vietiin käsistä.  Kansainvälistyminen on yksi tapa saada enemmän hyötyä myös meidän yhteistyökumppaneille. Yksi malli on viedä salibandyä maailmalle ja samalla esitellä suomalaisia firmoja sen kyljessä.

Mitä kansallisella tasolla F-liigaa lähdetään tulevina vuosina parantamaan?

– Konkreettiset parannuskohteet näkyvät juuri paikallisella tasolla: haluamme parantaa uuden liigan näkyvyyttä sekä esimeriksi tv-tuotetta.  Paremmat grafiikat, parempi tv-tuote. Seurat paremmin esille. Tavoite on, että F-liiga tavoittaa jo tulevien vuosien aikana huomattavasti nykyistä enemmän. Tavoite on vuodessa 2028, mutta me odotamme jo vuoden tai kahden päästä selvää kasvua. Sitä varten tehdään töitä.

Miten F-liiga pyrkii auttamaan seuroja jatkossa paremmin?

– Pyrimme järjestämään seuroille esimerkiksi koulutusta ja sitä kautta auttamaan heitä arjessa. Ja kun F-liigan tuote paranee, myös seurat pääsevät toki paremmin esille.

– Uskomme, että vahva F-liigan brändi nostattaa myös seurojen arvoa. Ja sama toimii päinvastoin: kuten olen sanonut, harva fani kannattaa mitään liigaa. Mutta liiga antaa seuroille mahdollisuuden parantaa myös heidän tuotettaan.

Onko F-liigalla tarvittavat resurssit, jotta projekti saadaan vauhtiin?

– Aina resurssit voisivat olla paremmatkin, mutta tämän eteen tehdään töitä. Ja nyt projekti vaatii vain hommia. Mulla on todella vahva luotto tähän: enkä näe mitään syytä, miksi emme onnistuisi tässä. Se vaatii vain työtä.