Uutiset

Q&A: SaiPa liitää voitosta voittoon - Sofia Sinkko avaa pirteää syksyn taustoja

Ensimmäistä syksyään pelaava SaiPa on ollut heti alkukaudesta melkoinen piristysruiske F-liigassa. Naisten B-lohkon kärkijoukkue on voittanut kauden kaikki pelinsä – lauantaina tuli jo viides voitto putkeen.

Mitä kaikkea vahvan syksyn taakse kätkeytyy? Fliiga.com tapasi viikonloppuna Sofia Sinkon, joka pohtii joukkueensa pirteää alkua F-liigaan.

SaiPa on voittanut viisi avauspeliään? Miksi?

– Hyvä kysymys. Vaikea nostaa välttämättä yhtä syytä syksyltä. Mutta tuntuu ainakin, että meillä on ollut todella hyvä meininki. Jos miettii kesää, ehdittiin jo silloin treenata hyvin yhdessä ja vetää alusta alkaen viisikkotreenejä. Aiempina vuosina oli paljon enemmän miettimistä ketjujen ja tutkaparien kanssa, nyt ne tuntuvat löytyneen hyvin.

Lauantaina vierasottelu ÅIF:iä vastaan ratkesi teille tyypillisellä tavalla: vahvan kolmannen erän turvin. Viimeiset kaksikymppiset tuntuvat ainakin sujuvan teiltä?

– Kieltämättä ne ovat sujuneet nyt. Ja hyvä niin, kolmannet erät eivät ole aina olleet mikään vahvuus meillä, siinä mielessä pitää olla tyytyväinen. On saatu nyt aina kova buusti loppuun. Löydetty yleensä vielä yksi lisävaihde kamppailupelaamiseen.

Onko kyse itseluottamuksesta vai rautaisesta kunnosta, että vaikeat toiset erät ovat kääntyneet kovalla prosentilla?

– En tiedä, mitä kaikkea on taustalla. Ollaan toki kesällä tehty paljon hommia ja uskon, että olemme paremmassa fyysisessä kunnossa kuin aiemmin. Yksi vahvuus on varmasti myös leveä materiaali. Meillä on suhteellisen laaja rinki – jalka riittää vielä kolmannessakin erässä.

Teillä tuntuu olevan melko tasainen nippu muutenkin. Millainen joukkue SaiPalla on B-lohkoon?

– Alku on vaikuttanut lupaavalta. Tuntuu, että sarja on nyt todella tasainen, voitot eivät ole mitään itsestäänselvyyksiä. Mutta jos jatketaan samalla tavalla ja hyvällä fiiliksellä, on täysi luotto tähän hommaan.

– Tässä ei ole silti varaa ylpistyä yhtään. Nämä pelit ovat osoittaneet, että jos toisella on vähän huonompi päivä ja toinen saa pelin rullaamaan, voi tulokset kääntyä vielä isostikin toiseen suuntaan.

Puhuit hyvästä fiiliksestä haastattelun alussa. Missä kaikkialla se näkyy SaiPan matkassa?

– Sen huomaa arjessa päivittäin. Treeneissä on hyvä meininki ja kannustetaan toisiamme. Ja iso juttu on myös meidän yhteinen huumori ja hauskanpito. Asioita tehdään tosissaan, mutta meillä on myös todella hauskaa keskenämme.

– Meillä on joukkueessa nuorempia ja vanhempia pelaajia, mutta kaikilla tuntuu olevan samanlainen huumorintaju. Kaikki tuntuvat olevan sen suhteen samalla sivulla. Mietittiin kesällä joukkueen arvoja. Kaikki otetaan omana itsenään vastaan. Ja kaikki saavat olla juuri sellaisia kuin ovat. Se on näkynyt alkukaudesta.

Yksi joukkueen kiinnostava tuttu uusi kasvo on Juuli Hakkarainen. Kokenut paluumuuttaja löytyy pistepörssin kärkisijoilta, mutta on myös muuten varmasti mieluisa vahvistus joukkueeseen?

– Juuli on pelillisesti iso vahvistus, joka tekee maaleja ja tärkeitä juttuja kentällä. Samalla hän tuo kokemusta, johtajuutta ja oikeanlaista huumoriakin mukaan. Hän on hyvällä tavalla iso persoona, joka on tuonut paljon meidän joukkueemme matkaan.

Lappeenrannassa pelataan historiallista salibandysyksyä muutenkin, kun SaiPa pelaa ensimmäistä kauttaan. Uusi logo ja värit ovat ainakin visuaalisesti näkyvä muutos arkeen?

– Kyllä. Yleisesti tullut muutenkin muutosta. Uusi valmennus ja uudet pelaajat tuovat aina hieman uutta mukanaan. Tykkäsin pelata myös NST:ssä, mutta kyllä SaiPan myötä on tullut uutta raikkautta mukaan.

Kuinka iso piristysruiske salibandyarki on muuten kevään koronatauon jälkeen?

– Nautin aina salibandysta, mutta kyllä tästä taas on ottanut kaiken ilon irti. Ei voi tietää, milloin pelit jäävät tauolle. Kaikki pyrkivät nauttimaan jokaisesta pelistä ja treenistä. Sitä huomasi keväällä, kuinka tärkeitä juttuja nämä ovat: yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen ovat oikeasti isoja juttuja. Näistä pitää pystyä myös nauttimaan.

Kuvat: Ville Vuorinen/Esa Jokinen