Uutiset

Oskari Heikkilälle kahden ottelun pelikielto, Juha Kivilehdolle ei lisärangaistuksia

Pääsarjojen kurinpitäjä on määrännyt Classicin Oskari Heikkilälle kahden ottelun pelikiellon vaarallisesta jalkakontaktista vastapelaajaan F-liigan ottelussa Classic–EräViikingit 30.1. Ottelussa pelirangaistuksen saaneelle Juha Kivilehdolle puolestaan ei koitunut lisäseuraamuksia.

Pelikieltoon johtaneessa tilanteessa EräViikinkien Markus Salmi kiersi Classicin maalin ja laukaisi pallon kohti maalia. Oskari Heikkilä tuli juoksuvauhtiaan lopussa hieman hiljentäen tilanteeseen Salmesta nähden tämän selkäpuolelta. Kontaktissa Heikkilä osui oikealla polvellaan Salmea vasemman jalan takaosaan. Salmi loukkaantui osuman seurauksena. Erotuomarit tuomitsivat tilanteesta Heikkilälle viiden minuutin rangaistuksen.

Päätöksessään kurinpitäjä arvioi tilannetta seuraavasti:

Heikkilällä on esteetön näkyvyys Salmeen ja riittävästi aikaa pelata tilanne turvallisesti. Pelaajien liikeradat ovat vastakkaiset ja Heikkilän olisi pitänyt mieltää, että Salmella ei ole mahdollisuutta valmistautua selän takaa tulevaan kontaktiin. Kontakti osuu osittain Salmen vasemman jalan takaosaan ja lantioon. Vastakkaisten liikeratojen vuoksi kontakti on kova ja omiaan aiheuttaa loukkaantumisen. Katson, että tuomarien ottelussa antama rangaistus ei ole riittävä. Heikkilä on tilanteessa osoittanut merkittävää piittaamattomuutta toisen pelaajan turvallista pelaamista ja terveyttä kohtaan ja täten syyllistynyt PS 617 2) kohdan raakaan rikkomukseen.

Kurinpitomenettelyssä on jalkoihin/polviin kohdistuvista kontakteista annettu tapauksesta riippuen 1-2 ottelun pelirangaistus. Katson tutkittavassa tapauksessa, että kontakti on tahallinen, vastakkaisten liikeratojen vuoksi kova ja olisi voinut aiheuttaa loukkaantumisen.

Classic katsoi vastineessaan, että Sami peruutti tilanteessa kohti Heikkilää, joka yritti hidastaa vauhtiaan ennen kontaktia. Törmäys ei osunut Salmea polveen, vaan pelaajien jalat olivat osumahetkellä limittäin. Lisäksi Salmi astui tilanteessa Heikkilän jalan päälle aiheuttaen itse vaaratilanteen itselleen.

Toisessa käsitellyssä tilanteessa EräViikinkien Jani Kukkola osui mailallaan Classicin maalivahtiin, minkä jälkeen Classicin Juha Kivilehto reagoi tilanteeseen ja kaatoi toisen pelaajan kanssa Kukkolan kentän pintaan. Kivilehto työnsi Kukkolaa poikittaisella mailalla käsivarteen / keskivartaloon ja toinen pelaaja puolestaan iskemällä oikealla kädellään Kukkolaa kaulan alueelle. Kukkola kaatui kentän pintaan ja Kivilehto lopulta hänen päälleen. Kukkola loukkaantui tilanteessa lievästi mutta kykeni myöhemmin jatkamaan peliä.

Tapauksen arvioinnissa kurinpitäjä katsoo olevan kiistatonta, että Kivilehto työntää mailallaan Kukkolaa. Hän perustelee:

Kivilehto asettaa ennen työntämistä mailan lähelle Kukkolan vartaloa ja vasta sitten työntää voimakkaasti Kukkolaa, jolloin hän kaatuu. Katson, että Kivilehto ei tietoisesti pyri vahingoittamaan Kukkolaa, mutta toimii tilanteessa piittaamattomasti toisen pelaajan terveyttä ja turvallista pelaamista kohtaan ja täten syyllistyy PS 613 5) kohdan vaaralliseen fyysiseen peliin, mistä hänelle ottelussa annettiin rangaistus.

F-liigan kurinpitopäätökset

Katso videot tilanteista: