Uutiset

Ilari Talvitielle ei määrätty rangaistusta Niko Laitin loukkaantumiseen johtaneesta tilanteesta

Pääsarjojen kurinpitäjä ei määrännyt Oilersin Ilari Talvitielle rangaistusta eilisen F-liigan puolivälieräottelun Westend Indians–Oilers tilanteesta, jossa Indiansin Niko Laiti loukkaantui kovassa törmäyksessä Talvitien kanssa.

Peliajassa 37.45 Niko Laiti kuljetti palloa kohti vastustajan maalia. Oilersin pelaaja Tuomas Iiskola takakarvasi Laitia saaden tältä pallon pois. Huonossa juoksurytmissä ollut Laiti jatkoi juoksuaan törmäten Ilari Talvitiehen. Laiti kaatui törmäyksen voimasta maahan ja loukkaantui.

Kurinpitäjä arvioi tilannetta näin:

Tapauksessa tulee arvioida, aiheuttaako Talvitie tahallisella ja aktiivisella toiminnallaan Laitin loukkaantumisen ja täten hän olisi syyllistynyt mahdolliseen pelirangaistuksen arvoiseen rikkeeseen.

Olennaista tapahtuman syntymiseen on karvaustilanteessa Iiskolan kontakti Laitiin. Iiskola työntää hivenen Laitia selästä, jolloin tämä menettää juoksurytminsä. Laitin vauhti on niin kova, että hän ei ehdi
korjata juoksurytmiään, eikä ehdi välttää tulevaa kontaktia. Laitin pää osuu Talvitien vasemman käden olkapään takaosaan. Talvitie pelaa tilanteen luonnollisella tavalla, tosin tilanteesta tulee poikkeava Laitin menettäessä juoksukontrollin. Laitin hyökätessä pallon kanssa Talvitie tulee Laitia vastaan. Pallo riistetään Laitilta, häntä työnnetään selästä ja hän jatkaa matkaansa kykenemättä kontrolloimaan juoksusuuntaansa. Tämän havaittuaan Talvitie valmistautuu törmäykseen pysähtymällä paikalleen. Ennen törmäystä Talvitie laskee hivenen painopistettä alaspäin ja kääntää vasemman kyljen/selän kohti Laitia. Edelleen juuri ennen kontaktia Talvitie siirtää hivenen painopistettään kohti Laitia vastaanottaakseen törmäyksen. Laitin kasvot osuvat Talvitien vasemman olan takaosaan ja tämän jälkeen, törmäyksen voimasta, Talvitien jalat irtoavat maasta. Laiti kaatuu maahan ja loukkaantuu.

Katson, että Talvitie ei ole tahallisesti aiheuttanut kontaktia Laitin päähän. Tilanne on tullut sekä Laitille että Talvitielle yllättäen ja se on ollut epätavallinen. Talvitie ei ole tehnyt sellaista selkeää aktiivista, sääntöjen vastaista tekoa, mikä olisi aiheuttanut kontaktin tai koventanut kontaktia. Juuri ennen törmäystä tapahtuva Talvitien vähäinen liike kohti Laitia on luonnollinen, kun otetaan törmäys vastaan. Ei tarkoituksellinen vastaliike, jolla haluttaisiin koventaa kontaktia.

Käänteisesti voidaan kysyä, miten Talvitie olisi voinut pelata toisin? Paikallaan olevan pelaajan ei tarvitse väistää kohti tulevaa pelaajaa. Itseään suojellakseen, pelaaja voi turvallisin valinnoin, valmistautua tulevaan törmäykseen. Olisiko Talvitie voinut välttää kontaktin Laitin päähän? Tilanne oli epätavallinen, Laitilla ei ollut kontrollia juostessaan vaan törmäys oli väistämätön, Talvitiestä riippumaton.

Kyseessä on valitettava tapaturma.

Westend Indians katsoi asiassa antamassaan lausumassa, että Talvitie siirtyi tilanteen aikana Laitin juoksulinjalle, käänsi kylkensä Laitiin suuntaan ja taklasi Laitia päähän olkapäällä. Indiansin mielestä Talvitie kontaktia voimistaakseen ponnisti molemmilla jaloillaan ylöseteenpäin, joka johti taklauksen osumiseen päähän, ja Talvitiellä oli myös aikaa havaita Laitin epäedullinen asento, mutta hän päätti silti taklata Laitia päähän. Indians katsoi Talvitien toimineen tahallisesti ja osoittaneen törkeää piittaamattomuutta toisen pelaajan terveyttä kohtaan.

F-liigan kurinpitopäätöksiin

Katso video tilanteesta: