Uutiset

Alatyyliset kommentit erotuomareista toivat yhden ottelun pelikiellon

Alatyyliset kommentit erotuomaritoiminnasta F-liigan seitsemännen puolivälierän Nokian KrP–Happee jälkeen poikivat Happeen Peter Kotilaiselle yhden ottelun pelikiellon pääsarjojen kurinpitäjältä.

Ottelun jälkeen pidetyssä lehdistötilaisuudessa Happeen Peter Kotilainen antoi tuomareista ja tuomarilinjasta kommentteja, joiden voidaan katsoa olevan loukkaavia ja epäasiallisia.

Kurinpitäjä perustelee päätöstä seuraavasti:

KilpS 9 §:n mukaan ”Osallistuessaan liiton kilpailutoimintaan henkilö sitoutuu noudattamaan urheilun eettisiä ja reilun pelin yleisiä periaatteita, joita ovat toisen ihmisen kunnioitus ja tasavertainen kohtelu, rehellisyys, avoimuus, oikeudenmukaisuus, demokraattisuus, terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen, vastuullinen kasvatus sekä kestävä kehitys ja luonnon kunnioittaminen.”

KilpS 62 §:n 3 kohdan mukaan sille, joka tahallaan tai tuottamuksellisesti kilpailun kestäessä tai kilpailun johdosta tehtyjen päätösten takia tai muuten käyttäytyy epäurheilijamaisesti, voidaan määrätä rangaistus. Säännön mukaan rangaistusta koventavana pidetään, jos teko kohdistuu erotuomariin.

Aiemmissa ratkaisuissa kurinpitoelimet ovat todenneet, että erotuomaritoiminnan arvosteleminen urheilussa kuuluu lähtökohtaisesti sananvapauden piiriin ja se on hyväksyttävää, kunhan kritiikki on luonteeltaan asiallista eikä siinä kajota erotuomarin henkilöön tai sillä ei muutoin ole loukkaamistarkoitusta. Arvostelu on asiallista silloin, kun se liittyy ottelun pelitilanteisiin. On sallittua esimerkiksi esittää asiallisesti mielipide siitä, että erotuomari olisi toiminut jossakin pelitilanteessa virheellisesti, tai että erotuomari olisi tehnyt vääränsisältöisen päätöksen.

Kotilaisen kommentit tilaisuuden alussa koskevat tuomarien ottelussa ”tuomitsemaa linjaa”. Pelaajalla on oikeus arvostella tätä seikkaa, kunhan se tapahtuu asiallisesti. Kotilaisen valitsevat termit; ”täyttä paskaa” ja ”järkyttävää paskaa”, eivät ole asiallisia kommentteja. Tämän jälkeen Kotilainen arvostelee tuomareita sanamuodoin; ”ei ole munaa viheltää”, ”ne naureskelee pelaajille” sekä ”ei kunnioitusta pelaajia kohtaan”. Lisäksi Kotilainen sanoo, että tuomareilla ei olisi kykyä ja taitoa viheltää tämän tasoista ottelua. Katson, että näillä kommenteilla Kotilaisella on loukkaamistarkoitus tuomareita kohtaan.

Vaikka Kotilainen kommentoi ottelua ja sen tuomaritoimintaa ottelun jälkeisessä ”tuohtuneessa” mielentilassa, katson, että hänen olisi pitänyt ymmärtää, että epäasiallinen kommentointi tuomareista on epäurheilijamaista ja sääntöjen vastaista. Kotilaisen kommentit ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa ovat osittain olleet erotuomareita loukkaavaa epäurheilijamaista käytöstä ja epäasiallisia. Täten Kotilainen on syyllistynyt Pelisääntöjen 617/3 kohdan huonoon käytökseen erotuomareita kohtaan.

Happee pahoitteli vastineessaan Kotilaisen toimintaa mutta muistutti, että hän purkautui molempien joukkueiden pelaajien ja valmentajien esiin nostamista ongelmista ja samalla toimi heti ottelun jälkeen yhä jatkuneessa tunnekuohussa.

F-liigan kurinpitopäätöksiin