Uutiset

Kolmas loppuottelu ei tuonut kurinpitäjältä lisärangaistuksia

Pääsarjojen kurinpitäjä ei määrännyt SB-Pron Jaana Lirkille eikä PSS:n Henna Uljualle rangaistuksia eilisen F-liigan loppuottelun SB-Pro–PSS tutkinnassa olleista tilanteista. Lirkin osuma vastapelaajaan toi hänelle itse ottelussa pelirangaistuksen, ja Uljuan kontakti vastustajaan tuli arvioitavaksi otteluvalvojan videotutkintapyynnöllä.

Jaana Lirkille pelirangaistuksen tuoneessa tilanteessa tuli peliajassa 30:24 maalin taakse irtopallo. Jaana Lirkki juoksi palloon. Maalin vierestä Marianne Väliaho kurotti samanaikaisesti palloon. Lirkki osui liikkeensä vuoksi Väliahoa ylävartaloon/pään seudulle. Erotuomarit katkaisivat pelin ja tuomitsivat Lirkille PR0:n.

Toisessa tutkitussa tilanteessa pallo pelattiin peliajassa 62:41 Henna Uljualle, jota SB-Pron Aino Tuokkola lähti juosten karvaamaan. Uljua pelasi välittömästi pallon saatuaan kentän toiselle laidalle, mutta epähuomiossa vastustajan pelaajalle. Uljua lähti kohti omaa puolustuspäätyä ja osui Tuokkolaa ohittaessaan tätä vasemmalla käsivarrella päähän.

Lirkin tilannetta arvioi kurinpitäjä seuraavasti:

Tutkittavassa tapauksessa keskeinen tarkastelun kohde on, että onko Lirkin pelitapa ja pelivalinnat sellaisia, että hän syyllistyy pelisääntöjen vastaiseen rikkeeseen. Päätyyn tulee irtopallo. Lirkki on edullisemmassa asemassa ja etenee voimakkaasti kohti palloa. Lirkin fokus on pallossa. Hän pääsee samanaikaisesti palloon, kuin vierestä kurottava Väliaho. Väliaholla on näkyvyys Lirkkiin ja vain vähäinen mahdollisuus päästä pallokontrolliin. Hän tekee kurotuksen kohti palloa, aiheuttaakseen häiriötä Lirkin pallon hallintaan. Molemmat pelaajat osuvat palloon lähes samanaikaisesti. Lirkin voimakas liike kohti palloa ja Väliahon kurotus palloon aiheuttavat kontaktin. Katson, että Lirkin pelitapa ja toimintamalli ovat sääntöjen mukaisia. Hänellä on sijaintinsa ja liikkeensä vuoksi etu palloon. Väliaholla on näkyvyys Lirkkiin ja hänen tulee mieltää, että Lirkki tulee etunsa turvin voimakkaasti palloon.

Videotutkintapyynnön tuomaa tilannetta kurinpitäjä arvioi näin:

Tutkittavassa tapauksessa tulee arvioida, että onko Uljua syyllistynyt pelitavallaan sääntöjen vastaiseen rikkeeseen. Uljua syöttää pallon vastustajalle ja lähtee omalle puolustusalueelle. Hän on juoksulinjallaan Tuokkolaa edellä. Uljuan takana oleva Tuokkola kääntyy voimakkaasti Uljuan juoksulinjalle, jolloin Uljua vasemmalla kädellään tekee itselleen tilaa/suojaa omaa juoksulinjaansa ja osuu kädellään Tuokkolaa päähän. Uljuan käden liike ei ole voimakas, eikä lyönniksi tulkittava. Katson, että Uljua on tilanteessa syyllistynyt sääntöjen vastaiseen rikkeeseen, mutta ei ole osoittanut sellaista piittaamattomuutta tai väkivaltaisuutta/vaarallista pelitapaa, että tilanteesta pitäisi antaa kurinpidollinen rangaistus.

F-liigan kurinpitopäätöksiin

Katso videot käsitellyistä tilanteista: