Uutiset

Oikeudenjakajat esittäytyvät - F-liigan kurinpidosta vastaa uusi kolmihenkinen delegaatio

Pääsarjojen kurinpito uudistuu alkavalle kaudelle, kun kurinpito siirtyy jatkossa kolmihenkisen delegaation vastuulle.

Salibandyliiton hallitus hyväksyi uuden delegaation, johon kuuluvat kaudella 2021-22 Sasu Heino, Timo Toivonen ja Tuomo Timonen.

Kolmikosta löytyy kolme erilaista osaajaa. Heino ja Toivonen tuovat ex-liigapelaajina tärkeää näkökulmaa. Heino on myös koulutukseltaan lakimies. Toivonen on ollut voittamassa urallaan peräti yhdeksää Suomen mestaruutta.

Timonen tuo päätöksentekoon tuomarin perspektiiviä. Hän on ehtinyt viheltää urallaan komean määrän pelejä silloisessa naisten salibandyliigassa. Vyöltä löytyy myös vihellyksiä kansainvälisistä peleistä.

Fliiga.com soitteli kolmikon läpi. Tässä tuoreita kommentteja uudesta kurinpitodelegaatiosta:

Sasu Heino:

– Kun tähän pyydettiin mukaan, oli ratkaisu aika helppo. Meillä on erilaiset taustat, mikä auttaa varmasti erilaisten näkökulmien nostamisessa esille. Itse tuon juridista puolta sekä entisen pelaajan näkökulmaa, kun tapauksia käydään läpi.

– Tavoite on, että linja on mahdollisimman selkeä ja helposti ymmärrettävä. Kun puhutaan kurinpidosta, eriäviä mielipiteitä löytyy varmasti. Silloinkin kurinpitopäätösten pitää olla niin selkeitä, että niiden perustelut ymmärretään, vaikka päätöksen kanssa ei oltaisi samaa mieltä.

 

Tuomo Timonen:

– Tässä on useampien vuosien ajan tullut sen verran paljon kritisoitua kurinpidon puolta, että nyt oli senkin osalta pakko tarttua toimeen, kun tähän kysyttiin. Kuten sanonta menee: ”Put your money where your mouth is!”

– Kurinpito on aina jossain määrin lose-lose-tilanne. Siinä mielessä on hyvä, ettei kurinpito henkilöidy liikaa. Uskon, että päätösten tulee olla mahdollisimman ymmärrettäviä. Kun päätökset tehdään sääntöpykälien mukaan, pitää perustelut olla aina kattavat – silloin usein tekstistä tulee pitkää ja välillä vaikeasti luettavaa. Mutta tavoite on, että ainakin kurinpitopäätösten alussa ilmoitetaan mahdollisimman konkreettisesti päätös ja perustelut.

 

Timo Toivonen:

– Urani jälkeen 2015 ehdin jo hukata yhden kultamitalin ja olin jo valmis hävittämään koko lajin mielestäni. Tunsin, että olin antanut salibandylle liikaa. Siinä meni pari vuotta ja tuli tunne, että hitto, tämä on hieno laji, joka on antanut paljon ystäviä ja muistoja. Aloin taas hiljalleen seurata lajia – nyt sain olla myös keväällä F-liigan ekassa palkintoraadissa.

– Kun Kidi (F-liigan toimitusjohtaja Kimmo Nurminen) soitti, mietin 15 sekuntia ja tein päätöksen. Tämä rooli oli luonnollinen jatkumo: halusin, että salibandy menee eteenpäin ja kehittyy nopeampaan ja turvallisempaan suuntaan. Tässä pystyy siihen vaikuttamaan tuomalla johdonmukaisia tuomioita ja linjaa.

Kurinpitäjät 2021-22:

Videotuomari: Rainer Ehro

Kurinpitodelegaatio

Sasu Heino, Timo Toivonen, Tuomo Timonen

Kilpailu- ja kurinpitoryhmä

Olli Rauste, pj. Mika Hilska, siht. Veli Halonen

Arkistokuva: Juha Käenmäki