Uutiset

Fyysisen pelin rajat huolena - uusi työryhmä pohtii salibandyn isompia linjauksia

Kevään ja kesän mittaan on aloitettu keskustelu lajiväen kesken huippusalibandyn fyysisen pelin rajoista ja linjauksista.

Taustalla on kevään tapahtumat. Pitkin kautta 2020-2021 pelaajien turvallisuus, sekä fyysisen pelin rajat ja linjaukset salibandyn pääsarjoissa herättivät keskustelua lajiyhteisössä.

– Kyllä meillä ilman muuta on syytä tarkastella sekä sääntöjä että niiden tulkintoja, Salibandyliiton toiminnanjohtaja Pekka Ilmivalta kommentoi Helsingin Sanomille maaliskuussa.

– Tulevaisuudessa lajiväellä pitää olla yhtenäisempi käsitys siitä, mitä kentällä saa tehdä.

– Tähän liittyen voinkin luvata, että pelien tauottua vielä ennen kesää kutsun koolle laaja-alaisen ryhmän näitä asioita pohtimaan. Sen pohjalta päästään myös linjaamaan, mihin suuntaan Suomi haluaa salibandya viedä, Ilmivalta lupaa.

Asian puitteissa toukokuun loppupuolella pidettiin kaksi tapaamista, joihin osallistui liigajoukkueiden valmentajia ja pelaajia, aktiivierotuomareita, kurinpidon edustajia, erotuomarisektorin johtoa, sekä Salibandyliiton henkilöstöä. Näissä tapaamisissa kuunneltiin osapuolten näkemyksiä ja kokemuksia fyysisen pelin rajoista ja linjaamisen tarpeista, sekä hahmoteltiin yhteistä tahtotilaa asian suhteen.

Käytyjen keskustelujen pohjalta pinnalle nousivat isoimpina huolenaiheina päähän osuneet kontaktit, selän puolelta kovassa vauhdissa tapahtuvat fyysiset rikkeet ja pallollisen tilanteen ulkopuolella tapahtuvat odottamattomat fyysiset kontaktit. Tahtotila oli tehdä pelaamisesta turvallisempaa.

Asiaa edistämään ja yhtenäistä linjaa rakentamaan kutsuttiin kokoon työryhmä, jonka vetovastuu asetettiin Salibandyliiton erotuomaripäällikkö Janne Koskiselle.

Työryhmä käynnisti toimintansa viikolla 23 ja siihen kuuluvat Salibandyliiton huippu-urheilujohtaja Jarkko Rantala, maajoukkueiden päävalmentajat Petteri Nykky ja Lasse Kurronen, pelaajien näkökulmaa edustavat Mia Karjalainen, Nina Rantanen, Nico Salo ja Tero Tiitu, sekä aktiivierotuomarien osalta Mikko Alakare ja Tom Kirjonen. Lisäksi työryhmässä toimivat Mika Saastamoinen erotuomarivaliokunnasta, Pasi Kylmämaa pelisääntötyöryhmästä ja kurinpidon puolelta pääsarjojen videotuomari Rainer Ehro ja kurinpitodelegaatio Sasu Heino, Timo Toivonen ja Tuomo Timonen.

Kuvituskuva: Anssi Koskinen