Uutiset

Burnout ja vakava loukkaantuminen - Inka Lampinen puhuu avoimesti MM-matkansa poikkeuksellisista kolhuista

Uupuminen, vakava loukkaantuminen ja masennus. Naisten MM-kisoihin valmistautuva Inka Lampinen on ehtinyt kokea alle vuoden sisään paljon. Nyt PSS-puolustaja on kuitenkin elämänsä kunnossa – ja valmis arvokisoihin.

Entä jos pelaajaura on kokonaan ohi? 31-vuotias Inka Lampinen sai kuulla vajaa vuosi sitten ruotsalaiselta lääkäriltä tylyn arvion silloin tuoreesta vammasta.

Tuo arvio pysäytti. Lampisella oli takana vaikea ajanjakso, joka oli lähtenyt liikkeelle työuupumisesta ja burnoutista. Paha vamma pakotti myös pysähtymään – ja miettimään omaa suhtautumistaan urheiluun ja ylipäätänsä elämään.

– Piti kunnolla pohtia, että mitä tässä elämässä oikeasti haluaa tehdä. Olin polttanut kynttilää molemmista päistä. Oma identiteettini perustui vahvasti siihen, että olen urheilija. Kun tämä vietiin yhtäkkiä pois, piti miettiä, että mitä minä nyt oikein teen, Lampinen muistelee jälkikäteen.

Tilanne oli kaikkea muuta kuin helppo. Nyt on kuitenkin helppo sanoa, että täysi pysähtyminen auttoi.

– Tuntui, että voimavarat olivat todella vähäiset. Yhtäkkiä urheilusta ei saanut voimavaroja – eikä työelämästä. Silloin piti miettiä, että mitä haluan tehdä. Ja mihin omat voimavarani riittävät. Silloin se vain kirkastui, että haluan panostaa urheiluun ja tehdä valintoja, jotka vievät omia tavoitteitani kohti.

Lampinen aloitti kuntoutumisen ja työnteon. Myös oikean seuran valinta oli tärkeää, kun huippunimi päätti palata F-liigaan ja PSS-paitaan.

Jo syksyn jälkeen Lampinen tiedostaa päätöksen olleen oikea ratkaisu.

– Halusin tulla tänne laittamaan itseni täysin kuntoon. Tuntuu kuin olisin tullut kotiin. Halusin jo hyvissä ajoin viime kauden jälkeen päättää, että palaan Suomeen ja tuttuun ympäristöön. Se on ollut tässä vaiheessa todella tärkeää.

Lampinen on ollut harvinaisen avoin kokemastaan myös sosiaalisessa mediassa. Siitä on tullut paljon kiitosta – myös pakki itse toivoo pystyvänsä auttamaan mahdollisesti muita, jotka ovat samassa tilanteessa.

– Olen saanut todella kannustavaa palautetta monesta eri suunnasta. Toivottavasti tämä inspiroi samassa tilanteessa olevia. Haluaisin, että tämä on muistutus, että myös vaikeista paikoista voi nousta ja palata vahvempana takaisin.

Katseet kohti arvokisoja

 

Lampinen on Suomen pakiston johtonimiä, kun maajoukkue valmistautuu Ruotsissa pelattaviin MM-kisoihin.

Lampinen valmistautuu arvokisoihin innostuneena. Odotettavissa on jälleen kovat kisat.

– Se oli tunteikas hetki, kun tällaisen vuoden jälkeen tuli soitto pääsystä mukaan. Hienoa päästä pelaamaan – meillä on valmistautunut ja latautunut joukkue kasassa.

Myös henkilökohtaisesti kisoihin voi lähteä nauttimaan. Tosipeleihin valmistautuu Lampinen, joka on elämänsä kunnossa.

– Välillä on testien jälkeen jäänyt vielä fiilis, että olisi pystynyt vielä parempaan. Ja kuullut, että iskin pöytään omat ennätystulokset. Se antaa nälkää myös jatkoon, että loukkaantumisenkin jälkeen voi palata parempana takaisin, Lampinen kiteyttää.

Kuvat: Ville Vuorinen/Juhani Järvenpää