Uutiset

Välierän Nokian KrP–Oilers videotutkintapyyntö ei johtanut lisärangaistuksiin

Pääsarjojen kurinpitodelegaatio ei määrännyt rangaistuksia F-liigan välierän Nokian KrP–Oilers tilanteesta, josta Nokian KrP oli tehnyt videotutkintapyynnön.

Tilanteessa oli kyse Oilersin Rasmus Kainulaisen kontaktista KrP:n Jere Mattilaan. Erotuomarit tuomitsivat siitä ottelussa kahden minuutin jäähyn.

Kurinpitodelegaatio perustelee päätöstään näin:

Kyseessä on nopeahko pelinomainen tilanne, jossa Kainulainen haastaa Mattilaa ja pyrkii ohittamaan tämän. Haasto epäonnistuu ja Kainulaisen ohituksen mahdollistamiseksi nostamat kädet osuvat Mattilaan. Osumaan vaikuttaa osaltaan se, että Mattila pyrkii tilanteessa pelaamaan palloa ja kääntyy siten, että joutuu Kainulaisen juoksulinjalle. Mattilan asento tilanteessa on myös puolustajalle tällaisessa pelitilanteessa ominaisen matala.

Kainulaisella on tilanteessa esteetön näkyvyys Mattilaan, mutta tätä ei voida tilanteessa tulkita merkiksi törmäyksen tahallisuudesta, kun Kainulainen pyrkii kuitenkin pelaamaan tilanteessa siten, että hän ohittaisi Mattilan. Itse törmäys johtuu molempien pelaajien pelinomaisesta toiminnasta tilanteessa eikä ole enää kummankaan vältettävissä nopeassa tilanteessa.

Törmäyksen jälkeen Kainulainen työntää jo Mattilassa kiinni olevalla kädellään Mattilaa niskan alueelta ja syyllistyy näin tehdessään pelisääntöjen tarkoittamaan rikkeeseen. Vaikka kyseessä lienee ainakin osittain Kainulaisen luonnollinen reaktio törmäykseen, ts. hän pyrkii irrottautumaan ja jatkamaan peliä, syyllistyy hän näin tehdessään varomattomaan peliin, joka on omiaan aiheuttamaan vaaraa vastustajalle. Kainulainen olisi voinut myös välttää tämän, ts. hän olisi voinut jättää ylimääräisen työntöliikkeen tekemättä.
Vaikka Kainulainen syyllistyy tilanteessa varomattomaan pelitapaan ja rikkeeseen, ei kyseessä ole kuitenkaan sellainen pelisääntöjen tarkoittama raaka rikkomus, josta tulisi tuomita lisärangaistuksia.

F-liigan kurinpitopäätöksiin

Katso video tilanteesta: