Uutiset

Kesän siirtovonkaleet: Peter Kotilaisen ura jatkuu lakeuksilla – työelämä sujuu pelaamisen ohella

Hannu Tuomisen Kesän siirtovonkaleet -juttusarja esittelee F-liigan miesten ja naisten sarjojen suven kiinnostavimmat pelaajasiirrot.

Lue myös: Päivittyvä lista: F-liigan miesten sarjan varmistuneet sopimukset

Lue myös: Päivittyvä lista: F-liigan naisten sarjan varmistuneet sopimukset

Happeen kasvatin Peter Kotilaisen seurasiirron ilmestyminen huhupalstoille oli salibandykevään isoin uutinen. Uutta seuraakin, Seinäjoen Peliveljiä, huhuiltiin jo hyvissä ajoin. Huippupelaajan siirto konkretisoitui kuitenkin suurelle yleisölle vasta paljon myöhemmin, kun SPV tiedotti asiasta virallisesti.

Moni ihmetteli kevään aikana, minne joulukuun MM-kisoissakin esiintynyt jyväskyläläinen pelimies on kadonnut. Kevään tilastoihin merkattiin vain yksi liigaottelu. Kotilaisen taustat ovat sen verran värikkäät, että monenlaista tarinaa oli liikkeellä.

Vasta SPV:n tiedotustilaisuudessa Kotilainen kertoi, että hän joutui keväällä pohtimaan, pystyykö hän pelaamaan enää ollenkaan. Motivaatio harjoitteluun ja pelaamiseen oli kadonnut. Puoli vuotta oli taukoa niin, että Kotilainen ei edes koskenut sählymailaan.

Mutta niin vain vuonna 1994 syntynyt ja liigatasolla syksystä 2010 pelannut Kotilainen on aloittamassa uutta kauttaan. SPV ja Tommy Koponen mahdollistavat Peterille peliuran jatkumisen. Eli jälleen pikkupojat eri puolilla Suomea saavat pelin jälkeen juosta idolinsa perässä nimikirjoitusta pyytäen.

Mistä syntyi ajatus saada Peter Kotilainen Seinäjoelle?

– Vuosia sitten, kun kahden mestaruuden jälkeen putosimme välierissä, lähdimme miettimään uusia vahvistuksia. Silloin Kotilaisen nimi tuli ensimmäisen kerran esiin. Peterin veli Pasi oli pelannut meillä aikaisemmin. Kyselin ensin häneltä, millainen tilanne on Jyväskylässä. Sain vahvan viestin, että Peter on jäämässä Jyväskylään. Eli sillä kertaa se jäi siihen. Nyt otin Peteriin kevättalvella yhteyttä, ja sitä kautta asia lähti etenemään, kertoo Koponen.

Katupoika Kotilaisesta on kirjoitettu ja vielä enemmän kerrottu monenlaisia tarinoita. Peterin tie tähtiin kulki vaikeamman kautta. Eväät maailmalle eivät ole parhaat mahdolliset, kun yksinhuoltajaäiti joutui yksin kasvattamaan neljää villiä poikaa. Salibandy kiinnosti Peteriä enemmän kuin koulunkäynti.

Onneksi tavoitteellinen salibandyn pelaaminen ja Happeen pitkäaikainen valmentaja Seppo Pulkkinen olivat auttamassa koltiaista kasvamaan aikuiseksi. Siviilissä rehtori Pulkkinen ja hänen vaimonsa Marja, opinto-ohjaaja, potkivat Peteriä sopivasti persuksiin.

Myös Tommy Koposella ja Peliveljillä on omat tietyt elämänarvonsa.

Oliko Peterin siirrolla lakeuksille myös ajatus auttaa kaveria hänen haasteellisessa elämäntilanteessa?

– Ilman muuta. Se on tässä siirrossa iso motiivi. Siirtoa on lähestytty kokonaisvaltaisesti, sillä kyse ei ole pelkästään pelaamisesta. Itse en usko sellaiseen, että pyritään vain urheilemaan. Siviilipuolen asiatkin pitää olla kunnossa. Meille on tärkeää, että peliuran jälkeen pitää olla valmius elää elämää ilman urheiluakin. Eli Peter on mukana täällä työelämässä ja saa hyvää työkokemusta sekä valmiuksia urheilun jälkeiseen elämään.

Seinäjoella on nähty useita muualta hankittuja kovan luokan pelimiehiä, kuten Mika ja Mikko Kohonen sekä Juha Kivilehto. Huippupelaajien rekrytointi Seinäjoelle on siis tuttua puuhaa Koposelle.

Jouduttiinko Kotilaisen kohdalla tekemään enemmän töitä kuin normaalisti?

– Toki autoimme alkuun arjen asioissa, kuten asunnossa ja liikkumisessa. Peterillä itsellään on kuitenkin sellainen olo, että tämä on nyt oikea paikka olla. Kokonaispaketti voidaan rakentaa niin, että kaikki osat ovat kunnossa.

Kotilaisen taidot tiedetään, mutta Peteristä toisinaan on ollut yhtä paljoa haittaa kuin hyötyäkin omalle joukkueelleen. Nuorempana monesti on keittänyt yli. Tuomareille on haistateltu silmät päässä pyörien ja vastustajaa on murjottu punaisen kortin arvoisesti, vieläpä kauden tärkeimmissä peleissä. Toisaalta Kotilainen on myös se pelaaja, joka on yksinään ratkaissut ottelun omalle joukkueelleen.

Millaisia pelillisiä odotuksia sinulla ja päävalmentaja Jori Isomäellä on ensi kaudella Peterin kohdalla?

– Urheilussakin pitää ymmärtää, että jokainen on oma persoonansa. Peterillä on värikäs brändi, joka on syntynyt osin elämän rosoisuudesta. Hänen kohdallaan on selvää, että eivät asiat välttämättä napsahda automaattisesti paikoilleen. Vastoinkäymiset kuuluvat elämään, mutta elämä pitää rakentaa niin, että on vahvuus elää niiden kanssa. Meillä on tavoite päästä takaisin taistelemaan mestaruudesta ja Peter tulee olemaan tärkeä osa sitä polkua.

SPV:n filosofiaan kuuluu hyvä fyysinen kunto. Kotilaisella on ollut maajoukkueen testeissä haasteita. Päävalmentaja Petteri Nykyn sanoin, maajoukkueeseen ei ole asiaa, jos fyysinen kunto ei ole riittävä.

Huolestuttaako Peterin kuntotulokset SPV:n valmennusta? Eli missä mennään tällä hetkellä?

– Peter on osallistunut muiden mukana testeihin, ja on selvää, että meillä on vielä tekemistä. Pitää kuitenkin todeta, että hän oli tänne tullessaan paremmassa kunnossa kuin odotimme. Peter pystyy harjoittelemaan täysipainotteisesti muun joukkueen mukana.

Miten Kotilaisen arki kaukalon ulkopuolella on saatu järjestymään?

– Kesäaikana Peter on seuralla töissä. Kun koulut alkavat, hän siirtyy kouluavustajaksi paikalliseen liikunnalliseen kouluun. Hänellähän on siihen työhön tutkintokin jo suoritettuna. Urheilijat ovat tässä tehtävässä hyvin haluttuja. Hyöty on molemminpuolinen.

Teksti: Hannu Tuominen
Kuvat: Ville Vuorinen, Julia Rajamäki