Uutiset

Kansainvälinen erotuomarivaihto polkaistiin jälleen käyntiin

Liigakentillä nähdään pitkän tauon jälkeen myös ulkomaista erotuomariosaamista, kun koronan tyrehdyttämä kansainvälinen erotuomarivaihto herätettiin henkiin lajin neljän suuren maan toimesta. 

F-liiga saa helmikuussa erotuomarivaihto-ohjelman myötä tällä kertaa vieraita Ruotsista ja Sveitsistä. Ruotsalaispari Frans DahlstedtAndreas Morelius jakavat tänä viikonloppuna oikeutta miesten sarjan otteluissa TPS-Nokian Krp ja Indians-Jymy. Viikkoa myöhemmin naisten sarjassa sveitsiläiskaksikko Ralph KeelMarcel Siegfried vetävät Fisherman’s Friendin raitapaidat ylleen otteluissa SB Pro-EräViikingit ja PSS-Classic. 

Vastavuoroisesti kotimaista erotuomariosaamista viedään ulkomaille Pohjanmaan suunnalta, kun liigatuomarit Rami Pitkänen ja Johan Rönnqvist käyvät kahden ottelun mittaisella visiitillä Sveitsin miesten liigan otteluissa 11.-12.2.  

Varaslähdön helmikuun vaihtorulettiin ottivat F-liigan naisten sarjan erotuomarit Henrik Snellman ja Mona Vänskä, jotka pari viikkoa takaperin vierailivat Ruotsissa, tuomaroiden kaksi kappaletta Svenska Superligan naisten sarjan ottelua. Syksyllä kansainvälisiksi IFF-tuomareiksikin valitut Mona ja Henkka kuvailivat vierailun jälkeisiä fiiliksiään seuraavasti: 

Millainen merkitys tällaisella et-vaihdolla on tuomarin näkökulmasta? 

– Kansainväliset erotuomarivaihdot ovat kaiken kaikkiaan hienoja tilaisuuksia meille erotuomareille, mutta myös lajille. Päästään näkemään ja kokemaan lajia toisen maan kulttuurissa ja uusien tuttavuuksien kanssa. Uutta näkökulmaa tarttuu aina mukaan. Erotuomarivaihtoon valituksi tuleminen on aina myös palkitsemista hyvistä suorituksista kotimaassa. 

Miten pelaajat/joukkueet suhtautuivat siihen, että erotuomarit tulivat muualta kuin omasta maasta? 

– Joukkueiden taustahenkilöt olivat hyvin tietoisia ja valmistautuneita ottamaan meidät vastaan ottelutapahtumiinsa. Pelaajille tosin tuntui olevan melko suuri yllätys, että olemme suomalaisia erotuomareita ja otteluiden kommunikointikieli olikin englanti. Meidät otettiin kaiken kaikkiaan mukavasti vastaan niin Ruotsin salibandyliiton kuin joukkueiden puolesta, ja pääsimme käymään mielenkiintoisia keskusteluja ottelutapahtumissa paikallisten salibandyihmisten kanssa. Toivottivat tervetulleiksi uudestaankin. 

Mitkä olivat isoimmat erot teidän mielestänne kotimaan pääsarjan ja Ruotsin liigan välillä? 

– Selkein ero Ruotsin ja Suomen pääsarjojen välillä oli pelaajien korkeampi keski-ikä Ruotsin liigassa. Ruotsin liigan otteluissa ei juurikaan pelannut juniori-ikäisiä pelaajia, toisin kuten meillä Suomessa. Tämä ilmeni otteluissa mm. pelaajien valmiimpina fyysisinä valmiuksina. Vauhtia ja tempoa riitti otteluissa. Ruotsin liigan joukkueet olivat myös selvästi tottuneet liberaalimpaan mailapelilinjaan, kuin meillä Suomessa yleisesti. Suomessa toivotaan tiukempaa mailapelilinjaa. 

Millaista oppia matkalta jäi mukaan/mikä oli matkan tärkein anti? 

– Reissusta jäi mahtavia muistoja ja hyvä fiilis. Järjestelyt Ruotsin liiton, kuten myös Suomen liiton osalta oli hoidettu todella sujuvasti, josta olemme kiitollisia. Meillä oli otteluvalvojina otteluissamme kokeneet kansainväliset IFF-valvojat, joilta saimme mukavasti tipsejä erityisesti kansainvälisiä IFF:n alaisia otteluita ajatellen. Ehdimme käydä katsomassa reissun aikana myös Göteborgissa pelattuja käsipallon MM-kisoja Ruotsin ja Kap Verden välisessä hienossa ottelussa. Saimme hienon osoituksen ruotsalaisesta urheilukulttuurista kaiken kaikkiaan – Ruotsissa urheiluun panostetaan paljon, ja se todella näkyy hienona tunnelmana urheilutapahtumissa sekä menestyksenä tuloksissa.

Photos: Patrick Palm, Ola Hamberg