Uutiset

Salibandyliiton lausunto edustusoikeusasiaan ottelussa Nokian KrP–EräViikingit

F-liigan miesten sarjassa 17.2. pelattuun otteluun Nokian KrP – EräViikingit liittyen on keskustelun aiheeksi noussut Nokian KrP:n pelaajan Jorens Malkavsin edustusoikeus kyseisessä ottelussa. EräViikingit on maanantaina 20.2. pyytänyt Salibandyliittoa selvittämään asiaa.

Taustaa

Jorens Malkavs (s. 2002) on kauden alussa merkitty KrP:n toimesta rinnakkaisedustuspelaajaksi [R-pelaaja], jonka myötä hän on saanut pelata myös KrP Akatemian Suomisarjajoukkueessa, jonka sarjapaikka on FBT Nokia ry:llä.

R-pelaajan käyttö on määritelty Salibandyliiton kilpailusääntöjen kohdassa 48§. R-pelaajaksi voi nimetä henkilön, joka on syntynyt vuonna 2008 tai aiemmin. Kaiken kaikkiaan tälle kaudelle hyväksyttyjä R-edustuksia on tullut yli 800.

Tiivistetysti R-pelaajastatuksesta. 2008 tai aiemmin syntynyt juniori-ikäinen pelaaja voi pelata rinnakkaisedustuksella [R-pelaaja] toisessa seurassa. Rinnakkaisedustusoikeuden ollessa voimassa, pelaaja voi edustaa sen aikuisten joukkueen lisäksi, johon rinnakkaisedustus on myönnetty, 1.2. saakka yhtä oman seuransa aikuisten joukkuetta, joka pelaa eri sarjatasolla. R-pelaaja kiinnittyy loppukaudeksi siihen joukkueeseen, jossa hän pelaa ensimmäisen ottelun 1.2. jälkeen.

Koska Malkavs pelasi ennen 17.2. KrP:n F-liigaotteluaan 4. helmikuuta myös Suomisarjassa, hänellä ei ollut sen jälkeen enää edustusoikeutta F-liigapeliin.

Pääsarjoissa sarjamääräykset ovat ensisijaiset

Pääsarjoissa (F-liiga ja Inssi-Divari) noudatetaan kilpailusääntöjen (KilpS) lisäksi pääsarjojen sarjamääräyksiä (SarjaM). Sarjamääräykset ovat ensisijaiset kaikkiin muihin kilpailutoimintaa koskeviin sääntöihin ja määräyksiin nähden. Sarjamääräyksillä voidaan määrätä kilpailusäännöistä poikkeavasti ja eri sääntöjen ollessa keskenään ristiriidassa noudatetaan aina ensisijaisesti sarjamääräyksiä ja niiden tulkintoja.

SarjaM 43§ mukaan edustusoikeutta koskeva vastalause tulee merkitä ottelupöytäkirjaan 15 minuutin kuluessa ottelun päättymisestä. SarjaM 47§ mukaan kurinpitoasia voi tulla vireille ottelun osapuolen toimesta jälkikäteen ja runkosarjassa yksilöity ilmoitus tulee tehdä sarjajärjestäjälle kirjallisesti ottelun jälkeisenä päivänä viimeistään klo 16.00. Tämän jälkeen 24 tunnin sisällä on SSBL Salibandy Oy:n toimitusjohtajalla ja Salibandyliiton pääsarjapäälliköllä mahdollisuus on yhdessä saattaa asia vireille.

Asian tulo Salibandyliiton tietoon

EräViikingit on lähestynyt sarjajärjestäjää ensimmäisen kerran edustusoikeusasiassa 18.2. illalla Whatsapp-viestillä täsmentämättä mihin sarjaan, otteluun tai pelaajaan asia liittyy. Toinen yhteydenotto tuli maanantaina 20.2. puhelimitse, jossa ensimmäisen kerran kerrottiin Malkavsin pelaamisesta. Tässä yhteydessä pääsarjapäällikkö Joni Toivola pyysi asian tiivistelmää sähköpostitse.

Sähköpostissa EräViikingit koki Malkavsin olleen Salibandyliiton kilpailusääntöjen nojalla edustuskelvoton F-liigan ottelussa 17.2. odottaen, että Salibandyliitto tutkii pelaajan edustusoikeuden. Pääsarjapelaajien edustusoikeusasiat käsittelee Salibandyliiton pääsarjapäällikkö.

EräViikingit ei ole kuitenkaan tehnyt pelaajasta edustusoikeutta koskevaa vastalausetta. EräViikingit ei ole määräajan puitteissa tehnyt ilmoitusta rikkomuksesta, eikä suorittanut siihen kuuluvaa käsittelymaksua (300 €).

Myöskään SSBL Salibandy Oy:n toimitusjohtajan ja Salibandyliiton pääsarjapäällikön tiedossa ei ole mainittujen määräaikojen kuluessa ollut asioita, joiden nojalla tilanteeseen olisi ollut mahdollista reagoida sarjamääräysten mukaisesti.

Yhteenveto

KilpS 2§ sarjamääräyksiä koskevan määrityksen mukaan sarjamääräykset määrittelevät ensisijaisesti tässä tapauksessa sovellettavia määräaikoja asian vireille tulon suhteen. SarjaM 43§ ja 47§ mukaan 17.2. pelatusta Nokian KrP – EräViikingit ottelusta ei ole tullut vireille asioita, joita olisi mahdollista käsitellä sarjamääräysten mukaisesti.

– Olemme ottaneet tapauksen käsittelyyn riittävästi aikaa, sillä asia ei ole yksinkertainen. Liitto on käyttänyt tämän tapauksen tulkitsemisessa apunaan urheiluoikeuden asiantuntijoita sekä omaa asiantuntijaverkostoaan, toteaa pääsarjapäällikkö Joni Toivola ja jatkaa:

– Sarjamääräyksillä on nimenomaan haluttu pääsarjojen osalta poiketa kilpailusäännöissä määritellystä prosessista ja sen määräajoista. Arvioimme kevään aikana mahdollisia lisätoimenpiteitä, jotta vastaavilta tilanteilta tulevaisuudessa vältytään.