Uutiset

TPS:n Jere Niemelälle yhden ottelun pelikielto

Pääsarjojen kurinpitodelegaatio on määrännyt TPS:n Jere Niemelälle yhden ottelun pelikiellon kontaktista OLS:n Akseli Pöyhtäriin joukkueiden välisessä F-liigan ottelussa 30.9.

Kurinpitodelegaatio tiivistää päätöksen perustelut seuraavasti:

Tapauksessa pallo pelataan laidasta vastaan tulevalle OLS:n Pöyhtärille, joka syöttää sen yhdellä kosketuksella edelleen keskellä olevalle joukkuekaverilleen. TPS:n Niemelä tulee suurella juoksuvauhdilla pysähtynyttä Pöyhtäriä kohti takaviistosta. Niemelä tulee kovalla vauhdilla, mailakäsi kurottaen palloon, mutta on hyvin myöhässä tilanteessa, sillä Pöyhtäri on jo irrottanut syötön joukkuekaverilleen. Niemelän vauhti on edelleen merkittävä, sillä hänen liikkeensä ei pysähdy kontaktiin, vaan jatkuu eteenpäin. Kontaktin voimasta Pöyhtärin pää retkahtaa ja hän kaatuu vauhdilla maahan.

Tälle kuluvalle kaudelle on annettu linjauksia fyysisestä pelistä pääsarjoissa, jotka on tiedotettu pääsarjoissa pelaaville joukkueille sekä pääsarjaerotuoma reille. Linkki kyseiseen materiaaliin: https://salibandy.fi/uploads/2023/09/04a48158-f-liiga_miesten sarja_kooste_ypk_fyysisen-pelin_linjaukset_syksy2023.pdf

Nyt käsiteltävässä tapauksessa Niemelä tulee tilanteeseen sellaisella nopeudella, että hän ei voi välttää törmäämästä Pöyhtäriin. Niemelä ottaa askeleen eteenpäin vielä kontaktin jälkeen, mikä kertoo kontaktin loppuun saattamisesta eikä pyrkimyksestä pelata tilanne kanssapelaajan turvallisuus huomioiden. Kurinpitodelegaatio katsoo, että Niemelä on siten tahallisesti taklannut Pöyhtäriä.

Kurinpitodelegaatio katsoo, että videotallenteen perusteella jää jossain määrin epäselväksi, mihin taklaus osuu. Kurinpitodelegaatio katsoo kuitenkin, että taklaus tulee selkäpuolelta ja osuu Pöyhtäriä ylävartaloon. Tilanteessa Niemelä kääntää olkapäänsä kohti Pöyhtäriä, mikä lisää kontaktin voimakkuutta. Tällainen ”puun takaa” tuleva kontakti on huomattavan vaarallinen, erityisesti ottaen huomioon kontaktin voimakkuuden. Kurinpitodelegaatio katsoo lisäksi, että Pöyhtärin ei voida olettaa tilanteessa ennakoivan hänen selkäpuoleltaan tulevaa kontaktia tai suojautua siltä, erityisesti ottaen huomioon sen, että Pöyhtäri oli tilanteessa jo luopunut pallosta selvästi ennen kontaktia.

Kurinpitodelegaatio katsoo annetut linjaukset huomioon ottaen siten, että Niemelä on tilanteessa syyllistynyt pelisääntöjen kohdassa 614/3 mainittuun väkivaltaiseen fyysiseen pelaamiseen. Kurinpitodelegaatio katsoo, että Niemelä on käyttäytynyt tilanteessa pääsarjojen sarjamääräysten 53 §:n 3 kohdassa tarkoitetulla tavalla vaarallisesti ja väkivaltaisesti, ja hänelle tulee määrätä rangaistus 54 §:n mukaisesti.

Kurinpitodelegaatio määrää Niemelälle tilanteesta yhden ottelun pelikiellon.

F-liigan kurinpitopäätöksiin

Katso video tilanteesta: