Uutiset

EräViikinkien päävalmentajalle varoitus erotuomareiden arvostelun sananvalinnoista

F-liigan kilpailu- ja kurinpitoryhmä määräsi EräViikinkien päävalmentaja Miro Mäkelälle varoituksen tämän erotuomareita koskeneista sananvalinnoista ottelun SPV–EräViikingit jälkeisessä lehdistötilaisuudessa. Päätös syntyi äänin 2-1.

Ottelun erotuomarityöskentelyyn tyytymättömän Mäkelän sanamuoto ”en tiedä, oliko sieltä kuuluisan jätesäkin pohjalta, mutta niinku järkyttävä suoritus tuomariparilta” katsottiin sääntöjen vastaiseksi.

Päätöksen ydinkohta kuuluu näin:

Kilpailu- ja kurinpitoryhmä katsoo Mäkelän viittauksen ”kuuluisan jätesäkin pohjaan” viittaavan salibandyssa tällä kaudella syntyneeseen ja yleistyneeseen sanontaan, jota itsessään voidaan pitää loukkaavana. Mäkelä on esittänyt ilmaisun kysymyksen muodossa eikä suorana väitteenä ottelun erotuomareihin liittyen. Kilpailu- ja kurinpitoryhmä katsoo kuitenkin, että jo pelkästään loukkaavaksi katsottavan ilmaisun ”jätesäkin pohjalta” ottaminen esiin yksittäisen ottelun erotuomareihin liittyen on omiaan loukkaamaan kyseisiä erotuomareita henkilöinä.

Tällainen henkilöihin kohdistuva arvostelu ei kuulu sananvapauden piiriin vaan on epäasiallista käytöstä. Kilpailu- ja kurinpitoryhmä katsoo Mäkelän käyttäytyneen pääsarjojen sarjamääräysten 53 §:n 3-kohdan tarkoittamalla tavalla epäurheilijamaisesti, kun hän on ottanut ilmaisun ”jätesäkin pohjalta” esiin ottelun erotuomarien yhteydessä. Vaikka kysymyksessä onkin lajin piirissä syntynyt ja yleistynyt sanonta, se ei oikeuta käyttämään tällaista luonteeltaan loukkaavaa ilmaisua toisista henkilöistä.

Vapauttavan päätöksen kannalla ollut jäsen puolestaan katsoi, että maininta jätesäkin pohjasta oli puheenvuoron joukkueen esityksestä erotuomarien suoritukseen siirtävä johdantolause, jossa ironisesti viitattiin lajissa viime viikkoina laajasti käytettyyn tapaan kehystää erotuomareita koskeva keskustelu maininnalla ”jätesäkin pohjasta”. Tällöin Mäkelän kritiikki ei kohdistunut erotuomareihin henkilökohtaisesti eikä sitä esitetty tavalla, jota olisi ollut pidettävä objektiivisesti katsoen loukkaavana.

F-liigan kurinpitopäätöksiin

SPV:n video ottelun lehdistötilaisuudesta: