Uutiset

Sarjajärjestelmän kehitystyö jatkuu - miesten sarjan joukkueet kokoontuivat Tampereella

F-liigan miesten sarjan joukkueet kokoontuivat osana sarjajärjestelmän kehitystyötä Tampereella keskiviikkona 6.3. Kokouksen taustalla oli aiemmat keskustelut sarjajärjestelmän kehittämisestä sekä miesten sarjan johtoryhmän esitys 33 kierroksella jatkamisesta myös kaudelle 2024–25.

Päivä alkoi keskustelulla johtoryhmän esityksestä jatkaa 33 ottelulla ja sen taustoista. Johtoryhmän esitykseen nykyisellä ottelumäärällä jatkamisesta sisältyi selkeä toive, että jatkossa kauden pituutta lisätään ja otteluohjelmien rakentamiseen käytetään enemmän resursseja.

Tämä oli isosti päivän aikana esillä, kun keskiviikkona haettiin erilaisia ratkaisuja muun muassa kauden pituuden suhteen sekä otteluohjelman rakentamisen suhteen.

– Olen erittäin tyytyväinen päivän antiin ja siihen, miten yhdessä joukkueiden kanssa saimme asioita eteenpäin. Aina voi asioita parantaa ja tämän myös kaikille mukana olleille 11 joukkueelle kerroimme. Uskon, että tämä on ollut isossa kuvassa hyvä, että muun muassa ottelumäärästä on syntynyt keskustelua, Salibahdyliiton pääsarjapäällikkö Joni Toivola avaa.

– Mielestäni olemme onnistuneet tässä prosessissa hyvin ja osoittaneet päätöksentekokykyä. Tässä prosessissa on kuultu riittävästi eri osapuolia, muun muassa kausikyselyn tiimoilta olemme pyytäneet joukkueiden keskustelevan eri vastuuhenkilöiden kanssa vastauksista. Kun lähetimme ennakkotehtävän tammikuun joukkuepalaveria koskien, niin viestissä pyysimme joukkueiden virallista kantaa ja tämän tueksi keskustelemaan keskeisten johtohenkilöiden ja pelaajien kanssa.

– Tulemme laittamaan entistä enemmän paukkuja otteluohjelmakokonaisuuteen. Konkreettisista muutoksista on jo päätetty. Eilisten keskusteluiden ja ryhmätöiden perusteella joukkueilla on selkeä halua kehittää prosessia. Näkemykset ovat sen suuntaisia, että nimenomaan otteluohjelmalla on suurin merkitys kauden kulkuun. Vaikka pelimäärästä on käyty paljon keskustelua, niin eilisen pohjalta voi todeta, että laadukkaasti valmisteltu ja toteutettu otteluohjelma on tässä keskiössä.

Keskiviikkona päästiin mukavasti myös konkretiaan ja muutoskohtiin.

– Valmistelut ensi kauden suhteen on jo aloitettu eli vuosikelloa on aikaistettu oleellisesti. Käymme henkilökohtaiset keskustelut jokaisen joukkueen kanssa huhtikuun aikana ja valmistelutyö ensimmäisen version osalta on viety eri tasolle viime kausiin verrattuna.

– Runkosarja tulee päättymään pari viikkoa myöhemmin, mikä vaikuttaa myös pudotus- ja karsintapelien ajankohtiin. Super Cup ja Kouvolan Lakritsi Suomen Cup suunnitellaan sopimaan kauden sisään paremmin. Esimerkkinä Super Cup pelataan kauden aloituksen yhteydessä yhdistettynä runkosarjaotteluna. Myös kansainvälisenä viikonloppuina on mahdollista pelata runkosarjaa ja se tehdään joukkueille mahdolliseksi sekä reagoidaan ketterästi, mikäli kauden aikana näihin tarvitsee tehdä viilauksia.

Yksi muutos liittyy myös kotiotteluiden määrään. Tällä kaudella ylimääräisen kotiottelun ovat saaneet kuusi edellisen kauden kärkiseuraa. Ensi kaudella ylimääräiset kotiottelut saavat tällä kaudella sijoille 7.-12. sijoittuneet joukkueet.

– Yhteenvetona voi todeta, että henki on joukkueiden kanssa sellainen, että kaikki osapuolet haluavat tähän panostaa ja tämä tehdään yhdessä. Sanoin, eilen että vakaasti uskon meidän vastuuhenkilöiden ja seurojen ammattitaitoon viedä tämä prosessi yhdessä eteenpäin ja tehdä tulevan kauden otteluohjelmasta todella onnistunut, Toivola lisää.

Samalla katseet käännettiin jo tulevaisuuteen sekä sarjajärjestelmän kehittämiseen tuleville vuosille. Pienryhmätyönä tehdyissä pohdinnoissa esille nousi monipuolisesti erilaisia nostoja muun muassa karsintojen systeemistä, Kouvolan Lakritsi Suomen Cupista ja kauden pituudesta.

– Sarjajärjestelmästä kävimme keskustelua ryhmätöiden purun ja vapaan keskustelun yhteydessä. Muistiinpanot teimme heti sellaiseen muotoon, että niitä on helppo analysoida välittömästi kehitysprosessin tukena. Joukkueiden kanssa sovimme, että marraskuussa kokoonnumme laajennetulla johtoryhmälle (sarjan kaikki joukkueet mukana), missä voimme mahdollisista uudistuksista tehdä esityspäätöksiä.

”Huippupäivä”

Seurojen suunnalla keskiviikon palaveri keräsi kiitosta. Vaikka välillä keskustelu oli kuumaakin, koettiin päivän antaneen myös paljon.

– On aina hyvä livenä päästä keskustelemaan. Nyt oli avointa keskustelua sekä positiivisista että negatiivista puolista. Keskustelu oli hyvää ja avoimesti pohdittiin erilaisia tapoja kehittää touhua, LASB-manageri Thomas Salokangas kommentoi.

– Huippupäivä. Saatiin purettua ajatuksia, mitä seuroilla on ollut. Saatiin yhteistä ymmärrystä siitä, missä mennään ja vähän visiota siitä, mihin toimintaa kannattaa viedä myös pidemmällä aikavälillä. Yhdessä löytyi ratkaisuja, joilla saadaan nykyistä järjestelmää kehitettyä entisestään, Esport Oilersin urheilutoimenjohtaja Henry Arrhenius muotoilee.

Ryhmätöissä tulevaisuuden osalta käytiin vilkasta keskustelua. Yleinen toive oli, että kehitystyö jatkuu tiiviinä myös tämän kokouksen jälkeen.

– Pohdittiin myös sitä, että miten seuroihin saadaan enemmän tulovirtaa. Sen myötä pystytään kehittämään toimintaa ja lisätä resursseja joukkueiden toimintaan ja vaikkapa pelaajabudjetteihin, Arrhenius jatkaa.

– Tosi hyvä fiilis jäi päivästä. Välillä tunteetkin nousivat, mutta lopulta kaikki tuntuivat olevan jopa aika samoilla linjoilla isoista aiheista. Tällaisia palavereja tarvitaan lisää, Nokian KrP:n manageri Marko Salmela ynnää.

Kehitystyö sarjajärjestelmän suhteen jatkuu. F-liigan toimitusjohtaja Kimmo Nurminen on tyytyväinen keskiviikon antiin.

– Tampereen kokous oli merkityksellinen ja vahvisti käsitystä, että live-tapaamisia tarvitaan jatkossa enemmän. Päivän aikana vuorovaikutus oli aitoa, keskustelut rakentavia ja yhteistä ymmärrystä lisääviä. Päivän tavoitteena oli luoda yhteistä näkemystä, miten viemme F-liiga kauden 2024-25 läpi niin, että seurojen näkemykset otteluohjelman tärkeydestä tulee huomioiduksi. Olen erittäin tyytyväinen seurojen aitoon haluun kehittää F-liigaa ja siihen rakentavaan vuorovaikutukseen mitä kokouksessa oli. Nyt voimme keskittyä käynnissä olevan kauden tärkeimpiin peleihin, Nurminen kiteyttää.