Uutiset

SalBan Miikka Sokalle yhden ottelun pelikielto

Pääsarjojen kurinpitodelegaatio on määrännyt SalBan Miikka Sokalle yhden ottelun pelikiellon vaarallisesta kontaktista vastustajan päähän F-liigan karsinnan ottelussa SalBa–M-Team 17.3.2024.

Kurinpitodelegaatio tiivistää päätöksen perustelut näin:

Tilanne tapahtuu SalBan puolustusalueen kulmauksessa, jossa SalBan pelaaja syöttää paineistettuna pallon maalin takaa kohti omaa kulmapistettä. SalBan Sokka ja M-Teamin Mahlberg säntäävät kaukalon laidasta kimpoavaan irtopalloon. SalBan Sokka ehtii palloon ensin ollen tilanteessa Mahlbergia edellä. Sokka leikkaa omalla juoksuliikkeellään pallon ja Mahlbergin väliin. Päästessään pallolle Sokka siirtää mailan oikeaan käteen (yläkäsi mailassa), liikkuu kohti omaa kulmapistettä ja ponnistaa kohti viereensä liikkuvaa Mahlbergia. Tilanteessa Sokan vapaan käden kyynärpää osuu Mahlbergia päähän ja Mahlberg kaatuu kentän pintaan. Tilanteesta ei tuomita ottelussa rangaistuksia.

Kurinpitodelegaatio katsoo, että Sokan olisi ollut mahdollista pelata tilanne toisin. Mahlberg kurottaa kohti palloa ja on tämän takia tavallista matalammassa peliasennossa. Tämä on seikka, joka Sokan olisi pitänyt tilanteessa myös paremmin huomioida. Kurinpitodelegaatio pitää erityisen tuomittavana, että Sokan vapaan käden kyynärpää osuu tilanteessa Mahlbergia päähän.

Kurinpitodelegaatio pohjaa osaltaan päätöksensä voimassa oleviin fyysisen pelin linjauksiin pääsarjoissa ja eritoten materiaalin https://sali-bandy.fi/uploads/2023/10/2417bcdc-fyysisen-pelin-linjaukset-paasar-joissa-kaudella-2022-2023.pdf videoon numero 9.

Sekä esimerkkitapauksessa että käsiteltävässä tapauksessa on molemmissa kyseessä kahden pelaajan välinen irtopallon tavoittelutilanne. Palloon ensin ehtivä pelaaja leikkaa pallolle ehtiessään toisen pelaajan ja pallon väliin nojaten/ponnistaen toista pallosta kamppailevaa pelaajaa kohti. Seurauksena on vaarallinen pääosuma.

Esimerkkitapauksessa (video 9) rikkova pelaaja lisäksi korostaa kontaktia käden liikkeellä. Esimerkkitapaukseen verrattuna nyt käsittelyssä oleva tapaus on vähemmän vaarallinen nimenomaan vähäisemmän vauhdin ja käden liikkeen puuttumisen takia.

Kurinpitodelegaatio toteaa kuitenkin, että nyt nähty pääosuma olisi ollut vältettävissä. Sokan olisi pitänyt tilanteessa paremmin huomioida kanssapelaajan turvallisuus. Sokan tilanteessa tekemä ponnistava liike kohti Mahlbergia on ylimääräinen ja tarpeeton liike. Erityisen tuomittavan kontaktista tekee sen osuminen päähän. Kurinpitodelegaatio katsoo, että Sokka syyllistyy tilanteessa sellaiseen pääsarjamääräysten 53 §:n kohdassa 3 määriteltyyn vaaralliseen ja väkivaltaiseen pelaamiseen, josta on mahdollista määrätä rangaistus.

Kurinpitodelegaatio määrää tilanteesta SalBan Sokalle yhden ottelun pelikiellon.

F-liigan kurinpitopäätöksiin

Katso video tilanteesta: