Uutiset

Loppuunmyyty TEHO Sport Suomen Cupin finaalitapahtuma Tallinnassa rohkaisi: ”Salibandyliigan vuoro ensi kaudella”

Suomen Cupin finaalitapahtuman järjestäminen Tallinnassa oli kortti, joka kannatti katsoa. Järjestelyistä vastannut SSBL Salibandy Oy voi olla tyytyväinen tehtyyn ratkaisuun ja jatkoakin on luvassa.

Naisten Cupin finaalissa SB-Pro kaatoi jännittävien vaiheiden jälkeen PSS:n luvuin 4-3. Miesten vastaavassa ei nähty samanlaista draamaa, kun Classic hurjasteli Nokian KrP:n yli cupmestariksi 10-2. Molemmissa taistoissa koeteltiin Tallinnan teknillisen korkeakoulun urheiluhallin katsomokapasiteettia: naisten finaalia seurasi 803 katsojaa ja miesten vastaavassa oli täysi tupa, 1050 silmäparia. Tapahtuma sai hyväksyntää mediassakin.

Cupin finaalit kiinnostivat myös kansainvälisesti. Lipun lunastaneita riitti Norjaa myöten, virolaisten ja latvialaisten täyttäessä useamman sata paikkaa katsomosta. Ottelustriimejä katsottiin 23 eri maasta, mukana oli katsojia muun muassa Brasiliasta, Belgiasta ja Etelä-Koreasta.

SSBL Salibandy Oy toteutti pian tapahtuman jälkeen katsojakyselyn. Siinä hyvä tunnelma hallissa ja tasokkaat finaalijoukkueet erottuivat selkeästi edukseen. Suomenkieliseen kyselyyn vastanneet olivat hyvin tyytyväisiä tapahtuman kokonaisantiin (arviointiasteikko 1-5) keskiarvolukemalla 4,2. Sama luku tuli myös todennäköisyydelle saapua vastaavanlaiseen tapahtumaan uudelleen. Kansainväliset vastaajat arvioivat tapahtumakokemuksensa vieläkin korkeammalle antamalla vastaaviin kysymyksiin keskiarvot 4,6 ja 4,9.

Salibandyliigan markkinointipäällikkö Toni Nikunen on syystäkin yhtä hymyä tapahtumasta saatuun palautteeseen sekä eri sidosryhmien kanssa käymiinsä keskusteluihin.

– Finaalitapahtuman järjestämiseen käytetty aikataulu huomioiden, olemme lopputulokseen erittäin tyytyväisiä, mutta on selvää, että tapahtumia tarvitsee kehittää. Eniten petrattavaa jäi hallin kahviopalveluihin. Lisäksi toivottiin yhteiskuljetuksen järjestämistä laivalta tapahtumapaikalle. Kansainvälisen palautteen puolella moni jäi kaipaamaan fanituotemyyntiä. Näitä parannetaan jatkossa, Nikunen lupaa.

– Tällaisten ”täsmäiskujen” avulla voidaan tukea salibandyn kasvua ja niiden yhteydessä järjestää erilaisia seura- ja koulutustapahtumia, jollainen oli finaalitapahtuman yhteydessä järjestetty seurafoorumi.

Tallinnan-tapahtuma toimi alustana muullekin vaihdannalle ja arvon tuotannolle. Viron Olympiakomitea teki Suomen Cupin finaalien yhteydessä kovan luokan investoinnin hankkiessaan salibandymaton edistämään Viron salibandya ja edesauttamaan erilaisten salibandytapahtumien järjestämistä maassaan.

– Maton myynti oli kyllä ajankohtainen aihe, mutta aloite sen ostamiselle tuli Viron Olympiakomitealta, Toni Nikunen kertoo.

– TEHO Sport Suomen Cupissa pääsimme testaamaan suomalaisen huippusalibandyn kansainvälistä potentiaalia, siksi yhteistyötä tehtiin myös Kansainvälisen Salibandyliiton kanssa. Saamamme data luo meille valistuneempaa käsitystä, mihin maihin tai millaiselle kansainväliselle potentiaalille Salibandyliigaa voitaisiin kaupallistaa, markkinointipäällikkö Nikunen pohtii.

– Hyvin sujunut yhteistyö Viron Salibandyliiton kanssa tulee varmasti jatkumaan ja sitä tiivistetään mielellään myös Latvian suuntaan.

Seuraava tapahtuma Tallinnassa on jo vireillä. Ajankohta on 30.-31. tammikuuta 2021. Silloin on Salibandyliigan vuoro rantautua Viroon.

– Areenana on Kalevi Spordihall, joka on sijainniltaan lähempänä keskustaa kuin Teknillisen korkeakoulun halli ja se on myös yleisökapasiteetin puolesta parempi vaihtoehto. Halli on jo varattuna liigaotteluille, Nikunen valottaa.

Kuvat: Ville Vuorinen