Uutiset

Westend Indiansin videotutkintapyyntö ei johtanut rangaistuksiin

Pääsarjojen kurinpitodelegaatio ei määrännyt SPV:n Jukka-Pekka Pelto-Arvolle rangaistuksia ottelun SPV – Westend Indians tilanteesta, josta Indians oli tehnyt videotutkintapyynnön.

Kurinpitodelegaatio tiivistää päätöksen perustelut seuraavasti:

Tilanteessa keskialueella tulee ilmassa irtopallo, johon Pelto-Arvo sekä Roth molemmat pyrkivät. Pelto-Arvo päättää pelata palloa vartalollaan ja pyrkii voittamaan näin pallon. Hän siirtää kehonsa pallon ja Rothin väliin, ottaen kontaktin Rothia rintaan. Pelto-Arvolla on selkeä fokus pallossa koko tilanteen ajan.
Roth puolestaan seisoo paikallaan ja pyrkii voittamaan pallon mailallaan. Rothin katse on pallossa eikä hän ole valmistautunut kontaktiin. Peltoarvo tekee voimakkaan liikkeen kohti Rothia ja osuu häntä rintaan olkapäällään. Roth kaatuu kontaktin seurauksena maahan.

Tälle kuluvalle kaudelle on annettu linjauksia fyysisestä pelistä pääsarjoissa. Käsillä oleva tapaus vertautuu lähelle kyseisen materiaalin Case 7 -esimerkkitapausta, jossa on todettu seuraavaa: ”Musta pelaaja estää taklauksenomaisella liikkeellä vastustajan liikkumisen, ei yritystä palloon, tarkoitus vain pelata vastustaja voimakkaalla kontaktilla pois tilanteesta. Valkoisella pelaajalla toki valmiuden taso kontaktiin heikko, mikä lisää kontaktin yllättävyyttä. Kontakti osuu edestäpäin rintaan. Musta pelaaja syyllistyy vähintäänkin varomattomaan fyysiseen peliin (pieni joukkuerangaistus 2min).”

Kurinpitodelegaatio katsoo, että vaikka Pelto-Arvo pelaa tilanteessa palloa, hän ottaa samalla voimakkaan liikkeen kohti Rothia ja taklaa tätä olkapäällä rintaan. Vaikka Rothin voi tilanteessa olettaa olevan valmis Pelto-Arvon pallon suojaukseen, Kurinpitodelegaation mukaan Rothin ei voida odottaa olevan valmis näin ryntäävään liikkeeseen.

Kurinpitodelegaatio katsoo, että annettujen fyysisten pelin linjausten mukaisesti Pelto-Arvo syyllistyy vähintäänkin varomattomaan fyysiseen peliin. Kurinpitodelegaatio katsoo, että em. linjausta on tulkittava siten, että tällaisessa tapauksessa pelaaja ei syyllisty sellaiseen väkivaltaiseen fyysiseen pelaamiseen tai muuhun rikkeeseen, josta tulisi määrätä pelirangaistus.

Kurinpitodelegaatio ei määrää Pelto-Arvolle rangaistusta.

F-liigan kurinpitopäätöksiin

Katso video tilanteesta: